Βόρεια Μακεδονία: Συγκλονίζουν μαρτυρίες Ελλήνων για την τραγωδία – «Πώς βάλανε μέσα 1.000 άτομα; Στο κλαμπ δεν μπορείς να δεις»

Τραγικές οι λεπτομέρειες γύρω από τον όλεθρο που έζησαν
Η τραγωδία στο Κοτσάνι έχει συγκλονίσει τη Βόρεια Μακεδονία, με τους πολίτες να ζητούν δικαιοσύνη, μετά την πυρκαγιά στο κλαμπ που εξελίχθηκε σε κόλαση για 59 άτομα, που έχασαν τη ζωή τους.
59 παιδιά, 17 ως 25 χρονών νεκρά, 150 με εγκαύματα στο πρόσωπο στο σώμα και στα πνευμόνια παλεύουν για τη ζωή τους σε νοσοκομεία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Αυστρία στο Λουξεμβούργο, καθώς η φωτιά τύλιξε το κλαμπ εν μέσω μιας κατάμεστης συναυλίας.
Αποκλειστικά στο Live News μίλησε μία Ελληνίδα η οποία ζει στη Βόρεια Μακεδονία και είναι θαμώνας του κλαμπ που τυλίχθηκε στις φλόγες. «Ήταν μία παλιά, σαν παλιά αποθήκη που είχε μετατραπεί σε κλαμπ. Δεν ήταν πολύ φροντισμένο. Είχε πάρα πολύ κόσμο πάντα. Όταν πήγαινα εγώ είχε περίπου 500 άτομα και ήταν οριακά δηλαδή τώρα δεν μπορώ να διανοηθώ πώς χώρεσαν άλλα 500 οπότε φαντάζομαι ότι ήταν πολύ στρυμωγμένοι».
»Το μαγαζί ήταν σαν ορθογώνιο στην μία πλευρά ήταν το stage και ακριβώς απέναντι από το stage στην άλλη άκρη του μαγαζιού ήταν η πόρτα. Οπότε από ότι έμαθα κάηκαν οι άνθρωποι που ήταν από την πλευρά του stage που ήμασταν και εμείς γιατί δεν πρόλαβαν να περάσουν από όλο το μαγαζί και να φτάσουν στην πόρτα. Ξέραμε πολλά άτομα που δούλευαν εκεί μέσα, πολύ νέα παιδιά, είναι πάρα πολύ στενάχωρο. Υπήρχαν σόου με φωτιές. Ήταν πολύ μικρές οι φωτιές.
»Δεν ήταν σαν αυτούς τους πυρσούς που άνοιξαν στην πίστα για τους τραγουδιστές, ήταν κάτι στα χέρια των κοριτσιών 2 πολύ μικρές φωτιές με τις οποίες χόρευαν στα χέρια. Δεν έφτανε ψηλά», καταλήγει.
«Στο κλαμπ δεν μπορείς να δεις τι γίνεται, είναι σκοτεινό»
Το συγκεκριμένο σόου με πυρσούς έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες. Το κλαμπ ήταν κατάμεστο. Ανάμεσα στους θαμώνες και Έλληνες, και όπως αποδείχθηκε από τύχη δεν θρηνήσαμε και τότε θύματα.
«Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Η συνεργασία μου με το μαγαζί ήταν καθαρά επαγγελματική. Πήγαινα, έκανα τη δουλειά μου κι έφευγα. Δεν είμαι υπεύθυνος χώρου για να επιθεωρήσω τον χώρο».
Ο Έλληνας DJ που μίλησε αποκλειστικά στο Live News έχει παίξει αρκετές φορές στο συγκεκριμένο μαγαζί, στο οποίο κατά καιρούς έχουν εργαστεί κι άλλοι DJ και χορεύτριες από την Ελλάδα.
«Σε ένα μαγαζί αν έχετε μπει σε κλαμπ θα δείτε ότι στα κλαμπ έχει σκοτάδι μέσα. Δεν μπορείς να παρατηρήσεις κάτι επιλήψιμο».
Ανατριχιαστικές εικόνες στη Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγουν δεκάδες τάφους για τα θύματα της πυρκαγιάς
Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες, που έρχονται από το Κοτσάνι της Βόρεια Μακεδονίας, προκαλώντας θλίψη και οργή για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 59 ανθρώπους στο κλαμπ της περιοχής.
Στο νεκροταφείο της πόλης ήδη σκάβουν νέους τάφους, δεκάδες τάφους, για τους 59 νεκρούς της πυρκαγιάς στο κλαμπ Pulse. Σύμφωνα με τις Αρχές, 20 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την πυρκαγιά. Ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο μάνατζερ του κλαμπ.
«Βράζουν» οι πάντες και η κυβέρνηση υπόσχεται κάθαρση
Λουλούδια, κεριά, αναφιλητά αλλά και αγανάκτηση που ξεσπά με βία. Νεαροί διέλυσαν μία καφετέρια, η οποία και αυτή ανήκει στον ιδιοκτήτη του κλαμπ της τραγωδίας.
Μπροστά στην οργή του κόσμου, για να αποτραπεί μία γενικότερη αναταραχή, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υπόσχεται κάθαρση.
«Η διαφθορά και το έγκλημα οδήγησαν στο θάνατο των παιδιών μας. Είτε αποφασιστικά και συστηματικά θα αλλάξουμε τη χώρα μας, είτε δεν θα την έχουμε. Όλες οι ευθύνες θα αποδοθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 20 νεαρά παιδιά, δίνουν ακόμη μάχη για να νικήσουν το θάνατο.
«20 άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό λέει πως επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν σήμερα ή αύριο, εξαιτίας πιθανών μολύνσεων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον τόπο της τραγωδίας
Το συγκεκριμένο σόου με πυρσούς έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες. Το κλαμπ ήταν κατάμεστο. Ανάμεσα στους θαμώνες και Έλληνες, και όπως αποδείχθηκε από τύχη δεν θρηνήσαμε και τότε θύματα.
«Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Η συνεργασία μου με το μαγαζί ήταν καθαρά επαγγελματική. Πήγαινα, έκανα τη δουλειά μου κι έφευγα. Δεν είμαι υπεύθυνος χώρου για να επιθεωρήσω τον χώρο».
Ο Έλληνας DJ που μίλησε αποκλειστικά στο Live News έχει παίξει αρκετές φορές στο συγκεκριμένο μαγαζί, στο οποίο κατά καιρούς έχουν εργαστεί κι άλλοι DJ και χορεύτριες από την Ελλάδα.
«Σε ένα μαγαζί αν έχετε μπει σε κλαμπ θα δείτε ότι στα κλαμπ έχει σκοτάδι μέσα. Δεν μπορείς να παρατηρήσεις κάτι επιλήψιμο».
Η μεγάλη συναυλία του Σαββάτου κατέληξε σε μια ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νέους ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, όπως ο Βίκτορ Γιορντάνοφ, που είχε την ευκαιρία να σώσει τον εαυτό του αλλά επέστρεψε για να σώσει παιδιά και να περιορίσει την φωτιά με όποιο μέσο είχε.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στη Βόρεια Μακεδονία για τον χαμό του συμφοιτητή τους Bozidar Minov. Όλοι ήλπιζαν σε μια θετική είδηση ωστόσο ο νεαρός βρέθηκε ανάμεσα στα θύματα.
Το κύμα οργής μετατράπηκε σε λαοθάλασσα. Συγγενείς, φίλοι και συμφοιτητές των θυμάτων πλημμυρήσαν τους δρόμους στην γειτονική χώρα ζητώντας δικαίωση.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω τον πόνο που υπάρχει εδώ. Θα πρέπει να προσέχουμε στο μέλλον».
«Αυτό το μέρος ήταν πολύ σκοτεινό σαν καζίνο, έχει μία πόρτα για να μπεις και να βγεις, την ίδια πόρτα».
Live News και την Ευφροσύνη Κυριαζή είναι μία από τους επιζώντες της τραγωδίας. Βγήκε ζωντανή από την κόλαση και σήμερα κατεβαίνει στους δρόμους για όσους «χάθηκαν».
-Ήταν πολύ τρομακτικό. Είμαι ανακουφισμένη που επέδρασσα.
– Είδες την φωτιά;
-Ναι. Όταν ξεκίνησε ήταν πραγματικά πολύ μικρή και δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει μεγάλη πυρκαγιά. Δεν ήμασταν τρομοκρατημένοι όταν έγινε αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έγινε μεγάλη η φωτιά και ήταν πραγματικά τρομακτική.
Τα δραματικά πρώτα λεπτά από το κλαμπ στη Βόρεια Μακεδονία – «Βγαίναμε από τους τοίχους που είχαν καταρρεύσει»
Νέο βίντεο ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα αποκαλύπτει τις δραματικές πρώτες στιγμές που μόλις έχει ξεσπάσει η φωτιά στην οροφή του κλαμπ στην πόλη Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, στοιχίζοντας τη ζωή σε 59 ανθρώπους.
Είναι η στιγμή που άνθρωποι του νυχτερινού κέντρου προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά, ενώ από τα ηχεία έλεγαν στους θαμώνες να βγουν έξω από το μαγαζί. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, το κλαμπ έχει «πνιγεί» από τους καπνούς, με τον κόσμο να μην έχει ακόμη αντιληφθεί τι συμβαίνει, αφού σύμφωνα με τον άνθρωπο που τράβηξε το συγκεκριμένο βίντεο, στη σκηνή πέταξαν βεγγαλικά.
«Βγείτε έξω, βγείτε έξω»
Από τη σκηνή φώναζαν «βγείτε έξω, βγείτε έξω» καθώς αντιλαμβάνονταν ότι η φωτιά ήταν αδύνατο να σβήσει με έναν πυροσβεστήρα, του οποίου το υλικό δεν έφτανε καν τις φλόγες.
«Βγαίναμε έξω από τους τοίχους που είχαν καταρρεύσει»
Μιλώντας στο MEGA, ο θαμώνας του κλαμπ στη Βόρεια Μακεδονία είπε με ποιον τρόπο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά και περιέγραψε πως δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου και ο κόσμος κατάφερε να βγει έξω γιατί οι τοίχοι κατέρρεαν.
«Υπήρχε μια φωτιά. Μου είπαν να πάω έξω. Η πόρτα και οι τοίχοι κατέρρευσαν, οπότε μας βοήθησαν για να βγούμε. Έχω μόνο κάποια μικρά κοψίματα. Δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου. Η φωτιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα πάνω στη σκηνή. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Πήγα στο κλαμπ για τα γενέθλιά μου με φίλους», είπε χαρακτηριστικά.