ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη Βόρεια Μακεδονία: Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων της φονικής πυρκαγιάς – «Μία ανθρώπινη μάζα, όλοι ποδοπατημένοι»

Οργή στη Βόρεια Μακεδονία

«Τι θα γινόταν αν πέθαινε το παιδί του πρωθυπουργού;»

Ξεχειλίζει η οργή στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την εθνική τραγωδία με τους 59 νεκρούς και 150 τραυματίες που εγκλωβίστηκαν σε νυχτερινό κέντρο σε κλαμπ στο Κότσανι, όπου ξέσπασε Βόρεια Μακεδονία. Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων διαδήλωσαν ζητώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν ανατριχιαστικές μαρτυριές των επιζώντων που περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν, αλλά και τον τρόπο που έχασαν τη ζωή τους τα θύματα, ως επι το πλείστον νέα άτομα και ανήλικοι.

Θλίψη και οργή για τους 59 νεκρούς

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικές και συγκινητικές είναι οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων. «Μου λένε συνέχεια για αποζημίωση. Δεν χρειάζομαι τα λεφτά τους. Έχασα το παιδί μου. Τι θα γινόταν αν πέθαινε το παιδί του πρωθυπουργού;», αναρωτήθηκε μητέρα θύματος.

Νέα παιδιά είναι τα περισσότερα θύματα της τραγωδίας ενώ πολλές σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί και οι γονείς περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν τα παιδιά τους.

«Δεν ξέρω πώς αλλά έπεσα στο έδαφος, δεν μπορούσα να σηκωθώ και ο κόσμος άρχισε να με πατά» δήλωσε μία τραυματίας.

Μεταξύ των νεκρών είναι το ένα μέλος του συγκροτήματος DNK, τρεις από τους μουσικούς που τους πλαισίωναν και η Σάρα Προϊκόβσκα που έκανε φωνητικά. Ο τραγουδιστής Αντρέι Γκεόρσκι που γλίτωσε μπήκε στο κλαμπ για να βοηθήσει τον κόσμο.

«Είμαι νεκρός»

Ηρωική ήταν και η προσπάθεια του 25χρονου Αντρέι Στογιάνοφ. «Πέθανε γιατί γύρισε και μπήκε μέσα να σώσει κόσμο. Τον έσπρωξαν, τον πάτησαν, έτσι πέθανε ο γιος μου. Σας ευχαριστώ για τα συλλυπητήρια, αλλά ο πόνος μου δεν αντέχεται. Η πληγή δεν θεραπεύεται» λέει ο πατέρας του 25χρονου, Ντράγκι.

«Είμαι νεκρός, έχασα τα πάντα… όλη η Ευρώπη πρέπει να το μάθει. Ύστερα από αυτή την τραγωδία, για ποιον λόγο χρειάζομαι αυτή τη ζωή; Δεν τη χρειάζομαι. Είχα ένα παιδί και το έχασα», δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους.

Μεταξύ των επιζώντων ήταν και η 19χρονη Marija Taseva, η οποία δήλωσε ότι ένιωσε ανθρώπους να την ποδοπατούν καθώς όλοι προσπαθούσαν να βγουν από μία έξοδο στο κλαμπ. Η Taseva επέζησε, αλλά έχασε την αδελφή της.

Όπως αναφέρει άλλος αυτόπτης μάρτυρας «ελέγχαμε τους σφυγμούς τους. Ήταν φρικτό, μία ανθρώπινη μάζα, όλοι ποδοπατημένοι. Κάποιοι είχαν υποστεί ασφυξία».

Στη ντισκοτέκ υπήρχε διπλάσιος κόσμος απ’ ότι χωρούσε

Στο σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας υπάρχει στάχτη και αποκαΐδια ενώ ειδικά κλιμάκια διενεργούν αυτοψία στο κλαμπ που φέρει πολλές παραβάσεις και έγινε παγίδα θανάτου για δεκάδες νέους, βυθίζοντας στο πένθος τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ντισκοτέκ είχε επιφάνειά 250 τμ. και είχαν στοιβαχτεί πάνω από 500 άνθρωποι.

Ο εισαγγελέας Λιούπτσο Κότσεφσκι δήλωσε: «Σας εγγυώμαι πως η έρευνα θα είναι ενδελεχής και γρήγορη. Θα επιστρατεύσουμε ειδικούς από όλα τα πεδία, για να βρούμε τα αίτια και τους υπαίτιους του δυστυχήματος»

Το κλαμπ, που χτίστηκε ως στάβλος και υπήρξε αποθήκη χαλιών, δεν διέθετε κανένα μέτρο ασφαλείας. Δεν υπήρχε σύστημα κατάσβεσης, ούτε επαρκής αριθμός πυροσβεστήρων, ενώ το κτίριο ήταν ακατάλληλα επενδεδυμένο με εύφλεκτα υλικά. Υπήρχε μόνο μία πόρτα εξόδου, που ήταν κλειδωμένη και χωρίς λαβή και τη μοιραία νύχτα, ενώ στον χώρο υπήρχε διπλάσιος κόσμος απ’ ό,τι χωρούσε.

«Η πόρτα του κλαμπ ήταν σαν πόρτα μπουντρουμιού. Αυτή την πόρτα είχε το κλαμπ, κανονικά θα έπρεπε να είχε πέντε πόρτες», είπε μητέρα θύματος.