Τσελέντης, Γκανάς, Καραστάθης για τα 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: «Μεγάλη πιθανότητα να ήταν ο κύριος σεισμός»

«Περιμένουμε μετασεισμούς 5R»
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 06:19 το πρωί της Πέμπτης (22/5) βόρεια της Κρήτης. Η ένταση και διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη σε ολόκληρο το νησί με την ειδοποίηση από πλευράς Google που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα να συστήνει οδηγίες.
Ο σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου οδήγησε πολλούς κατοίκους της Κρήτης στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους.
Τσελέντης: «Μεγάλη πιθανότητα να ήταν ο κύριος σεισμός – Περιμένουμε μετασεισμούς 5R»
«Έγινε αισθητός σε όλη τη Νότια Ελλάδα γιατί έγινε πάνω από το βυθιζόμενο κομμάτι της συμπαγούς πλάκας της Κρήτης – Η περιοχή αυτή έχει αρχίσει να “δουλεύει” εδώ και δύο χρόνια», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, που μιλά στον ΣΚΑΪ για τον ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Γκανάς: «Εκτιμώ είναι ο κύριος σεισμός»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, αυτή πρέπει να ήταν η κύρια δόνηση, ενώ δεν βλέπει να ακολουθούν πολλοί μετασεισμοί. «Εκτιμώ ότι είναι η κύρια σεισμική δόνηση. Έχει τόσο μεγάλο εστιακό βάθος, στα 60 χιλιόμετρα, που δεν συνδέεται με επιφανειακά ρήγματα.
Έτσι δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε τη Σαντορίνη. Παράλληλα, δεν προκύπτει σύνδεση και με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στα Δωδεκάνησα τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/5)».
Καραστάθης: «Δεν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι, δεν προκαλούν μεγάλους μετασεισμούς»
Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα νότια της Κάσου αναστάτωσε και τους κατοίκους των γύρω νησιών. Τι λέει ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, αλλά και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.