Σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας

Έντονες οι σεισμικές δονήσεις στη χώρα
Αναστάτωση προκάλεσε σήμερα (19/5) το πρωί σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή της Ζαχάρως, στην Ηλεία.
Το επίκεντρο του σεισμού
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα σεισμολογικά κέντρα, η ένταση της δόνησης ήταν 4,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της ευρύτερης περιοχής, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Τρέμει η Γη στην Εύβοια
Παράλληλα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 03:23 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εύβοια, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 16,9 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νωρίτερα, η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου προσδιόρισε το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Αρχικά, το ίδιο σύστημα είχε εντοπίσει το επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά–βορειοανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος παρέμεινε υπολογισμένο στα 5 χιλιόμετρα. Εκτός από πολλές περιοχές της Αττικής, η δόνηση έγινε αισθητή και στις Σποράδες, όπως την Σκιάθο και τη Σκόπελο, αλλά και στην Ελευσίνα.
Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,5R ακολούθησε στο ίδιο σημείο ακόμα μια δόνηση στα 3,6R. Συγκεκριμένα σημειώθηκε στις 03:43 τα ξημερώματα της Δευτέρας 8 χλμ ανατολικά βορειοανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
Διαβάστε επίσης
Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί της Κυριακής στη Βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση και τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.
Όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, συνολικά 28 δονήσεις έχουν σημειωθεί από τα μεσάνυχτα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, με τις δύο μεγαλύτερες δονήσεις να είναι 4,1 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για δονήσεις με μικρό εστιακό βάθος 12 και 13 χιλιόμετρα αντίστοιχα.