ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει μαρτυρία για το Μάτι: Έχασε τον γιο της στη φωτιά και πάλευε για ώρες για να σώσει την κόρη της

Συγκλονίζει μαρτυρία για το Μάτι: Έχασε τον γιο της στη φωτιά και πάλευε για ώρες για να σώσει την κόρη της

Ο εφιάλτης που έζησαν μέσα στη θάλασσα

Μια συγκλονιστική ιστορία από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έφερε στο φως η εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα». Η Αθηνά Μουτάφη βρισκόταν στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, μαζί με τα δύο της παιδιά και μια φίλη της, όταν ξέσπασε η καταστροφική φωτιά. Προσπαθώντας να σωθούν από τις φλόγες, έτρεξαν προς τη θάλασσα και βούτηξαν στο νερό, ελπίζοντας ότι εκεί θα ήταν ασφαλείς.

Ο εφιάλτης μέσα στη θάλασσα

Για ώρες πάλευαν με τα κύματα, με την Αθηνά να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει τα παιδιά της κοντά της. Όμως, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η φίλη της χάθηκε πρώτη στα νερά, ενώ λίγο αργότερα, ο γιος της εξαντλήθηκε και της είπε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει.

«Κατεβήκαμε στη θάλασσα και μπήκαμε μέσα. Ήμασταν οι 4 μας. Έτρεμα να μην χάσω τα παιδιά. Η φίλη μου έφυγε πρώτη. Ο γιος μου, μου είπε πως θα εγκαταλείψει γιατί δεν αντέχει. Δεν τον έβλεπα και ξαφνικά τον είδα. Πήγα κοντά και το θέαμα ήταν ό,τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου.»

Η μητέρα αναγκάστηκε να πάρει τη σκληρή απόφαση να αφήσει πίσω το άψυχο σώμα του γιου της, προκειμένου να σώσει την κόρη της. Μέσα στον απόλυτο πανικό και τη θλίψη, η Αθηνά έκανε το μόνο που μπορούσε για να κρατήσει την κόρη της κοντά της.

«Έπρεπε να τον αφήσω. Έδεσα τους καρπούς μας με τον στηθόδεσμό μου για να μην χαθούμε»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων της πυρκαγιάς

«Δεν κατάλαβαν πότε έφτασε η φωτιά στην αυλή τους. Όλο το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα επικοινωνούσα με την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, τα νοσοκομεία. Άκρη δεν έβγαινε. Ήλπιζα να τις δω να βγαίνουν από κάποιο καΐκι».

Η επικοινωνία με την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και τις Αστυνομικές δυνάμεις δεν έφερε καμία ουσιαστική απάντηση, ενώ η ελπίδα του για ένα θετικό αποτέλεσμα τον κράτησε ξύπνιο όλη τη νύχτα.

Το επόμενο πρωί, η οδύνη κορυφώθηκε όταν βρήκε τις σορούς των αγαπημένων του. «Όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στο αυτοκίνητο, δεν κατάφεραν να σωθούν», αναφέρει, εξηγώντας πως η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, κάτοικος της περιοχής, θυμάται τις απίστευτες συνθήκες που αντιμετώπισε προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Με το όχημά του, κατάφερε να σώσει τουλάχιστον 18 άτομα, ενώ βίωσε τη φρίκη της φωτιάς και της αδιαφορίας των Αρχών.

«Δεν υπήρχε κανένα σώμα ασφαλείας. Συνάντησα μόνο 3-4 αστυνομικούς, πολύ νέους, που τα είχαν χαμένα. Κάθονταν ακίνητοι και κοιτούσαν», περιγράφει και αναφέρει πως η εικόνα της περιοχής θύμιζε ένα πολεμικό σκηνικό, με ελάχιστους αστυνομικούς που δεν ήξεραν τι να κάνουν, αφήνοντας τον κόσμο να παλεύει με τις φλόγες. Παρά τις συνεχείς του εκκλήσεις για βοήθεια, η απάντηση από τις Αρχές ήταν ακατανόητη και αδρανής.

«Οι κάφτρες που έρχονταν πάνω μου ήταν σε μέγεθος φουντουκιού. Έρχονταν κομμάτια κάρβουνο πάνω μου από τη φωτιά», λέει με πόνο.

Τέλος, η συγκλονιστική ιστορία του Γιώργου Καΐρη, που έχασε τη σύζυγό του την ημέρα της πυρκαγιάς, αποδεικνύει την απόλυτη τραγωδία που έζησαν πολλοί: «Ζούσε αποδεδειγμένα 50 ολόκληρα λεπτά. Μιλήσαμε τρεις φορές στο τηλέφωνο. 18:49 ήταν το τελευταίο της τηλεφώνημα σε συγγενικό πρόσωπο, που του είπε ‘τι δεν καταλαβαίνεις; Ξέρω ότι θα πεθάνω’»