Εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών – Τα τρία έγγραφα που αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, 16 συγγενείς των θυμάτων απέστειλαν εξώδικη δήλωση προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής
Η εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» φέρνει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρουσιάζοντας τρία σημαντικά έγγραφα που αφορούν την κατάσχεση ηχητικών, οπτικών και ψηφιακών δεδομένων από την ημέρα του συμβάντος.
Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, στις 15 Ιανουαρίου 2025, 16 συγγενείς των θυμάτων – μεταξύ των οποίων η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης – απέστειλαν εξώδικη δήλωση προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Στη δήλωση αυτή επισημαίνεται ότι είχαν εκδοθεί διαταγές για την κατάσχεση δεδομένων ήχου και εικόνας από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2023, ωστόσο, οι εντολές αυτές δεν εκτελέστηκαν.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου 2025, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών απάντησε πως είχαν ήδη γίνει σχετικές ενέργειες στις 14 και 15 Μαρτίου 2023. Συγκεκριμένα, εξειδικευμένα στελέχη είχαν μεταβεί στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train, προχωρώντας στην κατάσχεση σημαντικών ψηφιακών δεδομένων, τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση.
Ένα τρίτο έγγραφο αποκαλύπτει ότι, τέσσερις μήνες μετά το δυστύχημα, στις 28 Ιουνίου 2023, συντάχθηκε μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Στην έκθεση αυτή καταγράφεται ότι αν και είχαν κατασχεθεί δεδομένα από το κέντρο διαχείρισης του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, η εξέταση των στοιχείων ήταν περιορισμένη, καθώς δεν είχε εκδοθεί εισαγγελικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, νομικός εκπρόσωπος του Παύλου Ασλανίδη – πατέρα του Δημήτρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα – δήλωσε πως έχει γίνει μάρτυρας πολλών υποθέσεων συγκάλυψης στη δικηγορική του πορεία. Ωστόσο, όπως τόνισε, το σημαντικότερο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες των θυμάτων και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από την τραγωδία.
«Εδώ δεν είναι μπάχαλο αλλά κάποιος έχει την ευθύνη που δεν εξέδωσε το βούλευμα για να αρθεί το απόρρητο. Η ελληνική Πολιτεία, και με την κυβέρνησή και με τη δικαστική εξουσία δεν έπραξε τα σωστά. Έβαλε έναν ανακριτή και μία γραμματέα να αντιμετωπίσουν μία ογκωδέστατη δικογραφία. Σε άλλες υποθέσεις έμπαινα 3 επίκουροι, και εδώ δεν μπήκε κανένας επίκουρος αλλά μία μόνο αναπληρώτρια. Είναι ασυγχώρητη παράλειψη αυτό».
Αναφερόμενος στο αίτημα εκταφής της σορού του γιου του Παύλου Ασλανίδη στην οποία προχώρησαν είπε πως το αίτημα κατετέθη αλλά απερρίφθη.
«Προσφύγαμε στο συμβούλιο και το απέρριψε με το ίδιο σκεπτικό. Θεωρούν οι δικαστές της Λάρισας πως έγιναν όλα έπρεπε να γίνουν. Θα έπρεπε να γίνουν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις σε όλους. Έγιναν πρωτοφανή πράγματα. Το γενετικό υλικό σε 40 μέρες κατεστράφη με εντολή ανακριτή. Μάλιστα, δεν αρκέστηκε στο να στείλει ένα έγγραφο στο νοσοκομείο αλλά έστειλε και στην Τροχαία, μη τυχόν έχει ξεμείνει κάτι εκεί.
Κρατιούνται συνήθως 6-7 μήνες. Ζητάμε την εκταφή γιατί λέγεται στην ιατροδικαστική έκθεση πως ταυτοποιήθηκαν 10 μέλη του γιου του κ. Ασλανίδη και ο άνθρωπος σκέφτεται αν είναι όλα του γιου του. Αν γίνει η εκταφή και γίνουν οι εξετάσεις παρουσία δημοσίου υπαλλήλου και δικού μας τεχνικού συμβούλου υπάρχει ένα ενδεχόμενο να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Ποιος θα πάθει βλάβη εάν επιτραπεί σε έναν πατέρα να ξεθάψει το παιδί του και να προχωρήσει στις εξετάσεις που δεν έγιναν ποτέ; Δύο χρόνια μετά την τραγωδία δεν εκλήθησαν επιζώντες και πήγαν αυτοβούλως να καταθέσουν μόνο 8 έως 12 και με αίτηση ζητήσαμε να κληθούν 115».