Σε αναστολή οι τρεις κρατικοί ιατροδικαστές για την υπόθεση Πισπιρίγκου

Η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποφάσισε την αναστολή καθηκόντων τριών κρατικών ιατροδικαστών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Πρόκειται για τους Χριστίνα Τσάκωνα, Αγγελική Τσιόλα και Σωκράτη Τσαντίρη, οι οποίοι τίθενται σε αναστολή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για διερεύνηση πιθανής ψευδούς κατάθεσης.
Η απόφαση της Εισαγγελίας
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εισαγγελικής πρότασης που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης. Η εισαγγελέας της έδρας, Βασιλική Δημοπούλου, είχε ζητήσει τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο των συγκεκριμένων ιατροδικαστών όσο και άλλων εμπλεκομένων ειδικών.
Η εισαγγελέας ανέφερε ότι αρκετοί από τους παθολογοανατόμους και ιατροδικαστές παρουσίασαν αντιφατικές καταθέσεις. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε να διερευνηθεί η πιθανή διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης από τους κρατικούς ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη και Αγγελική Τσιόλα, καθώς και από τους ιδιώτες ιατροδικαστές Ουρανία Δημακοπούλου και Συμεών Μεσογίτη, τον παθολογοανατόμο Εμμανουήλ Αγαπητό και τον Κωνσταντίνο Κραββαρίτη.
Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι καταθέσεις των παραπάνω επιστημόνων παρουσίαζαν σοβαρές αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να θεωρεί απαραίτητη τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στην αναστολή των καθηκόντων των τριών κρατικών ιατροδικαστών, εν αναμονή της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι ιατροδικαστές
Tους ιατροδικαστές Αγγελική Τσιόλα, Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Ουρανία Δημακοπούλου και τον παθολογοανατόμο Εμμανουήλ Αγαπητό αποφάσισε το δικαστήριο να διαβιβάσει στην Εισαγγελία Αθηνών.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν παραπέμπονται επειδή έκαναν ένα επιστημονικό λάθος. Γιατί τους παραπέμπει το δικαστήριο προς ποινικό έλεγχο; Για ψευδή κατάθεση. Ότι δηλαδή αυτό που είπαν ήταν λάθος, αλλά αυτό το λάθος το συνέχισαν στο δικαστήριο, επέμειναν στο λάθος, με αποτέλεσμα, κατά το δικαστήριο, η συμπεριφορά τους αυτή να ερμηνεύεται ως μία κάλυψη μιας βαριάς εγκληματικής πράξης. Δηλαδή να λένε ψέματα», είπε για την απόφαση του δικαστηρίου, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.
«Το να κάνει ένας άνθρωπος λάθος ή να έχει λάθος εκτίμηση, αυτό δε σημαίνει ότι είναι σε πλεκτάνη», σχολίασε από τη μεριά του ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας.
Ερωτηματικά για την επιμονή στο λάθος
«Νομίζω ότι η εισαγγελέας έκανε μια τεκμηριωμένη πρόταση, μια πρόταση που συμβαδίζει με την κοινή λογική, με την ιατροδικαστική λογική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ακριβώς έτσι», σημείωσε από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας.
«Το γεγονός ένας ιατροδικαστής να σφάλει κάποια στιγμή, είναι μέσα στα πλαίσια. Το να επιμείνει στο λάθος, εκεί δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και προφανώς για αυτόν τον λόγο, κινήθηκε όλη αυτή η διαδικασία, η οποία κινήθηκε στο συγκεκριμένο δικαστήριο, που εύχομαι οι συνάδελφοι να μπορέσουν να αποδείξουν γιατί αυτή η επιμονή στο λάθος», είπε ακόμη.
Όπως λέει ο ίδιος, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που έγινε, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να αποτελέσει τμήμα της διδασκαλίας των νέων ιατροδικαστών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα εδώ ήταν ότι όλοι οι γιατροί είχαν αντιληφθεί, είχε αντιληφθεί όλος ο κόσμος, και εμείς ακόμα ήμασταν στον κόσμο μας;».
Μιλώντας για την υπόθεση η Εύη Αμπάζη, η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, ανέφερε: «Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που παραπέμπονται, έχουν διαφορετική δημόσια τοποθέτηση, διαφορετική επιστημονική άποψη στην προκαταρκτική εξέταση, διαφορετική επιστημονική άποψη ενώπιον του δικαστηρίου, διαφορετική άποψη ενώπιον της ανακρίτριας. Τρεις διαφορετικές απόψεις οι οποίες αναφέρονται σε διαφορετικά πράγματα».