Ρούλα Πισπιρίγκου: Μια υπόθεση που θα μείνει στα χρονικά – Οι ποινικές ευθύνες των ιατροδικαστών, η φυλακή και τι έφερε το τέλος της

Όλα όσα έφεραν την 36χρονη μητέρα να καταδικάζεται σε δις ισόβια
Η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου έφτασε σχεδόν στο τέλος, καθώς μπορεί να υπάρξει και το Εφετείο, με την έδρα να την καταδικάζει ομόφωνα ένοχη και σε φυλάκιση δις ισόβια για τη δολοφονία της Μαλένας και της Ίριδας.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ομόφωνα ένοχη, τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συρροή.
Στα πίσω καθίσματα της αίθουσας, ο Μάνος Δασκαλάκης, ανέκφραστος άκουσε την ετυμηγορία. Παρούσες και η μητέρα και η αδελφή της Πισπιρίγκου.
«Δεν θα μπορώ να πω και θα ήταν αδιανόητο, το να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να είμαστε χαρούμενοι με μία τέτοια απόφαση, κανένας δεν μπορεί να χαρεί για το θάνατο δύο μικρών παιδιών, ωστόσο, είμαστε ικανοποιημένοι από τη διαδικασία», είπε η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, Ευαγγελία Αμπαζή.
Η κατηγορούμενη άκουσε ψύχραιμη την ετυμηγορία και ξέσπασε μόνο στο τέλος. Θέλησε να βάλει το δικό της επίλογο στη διαδικασία, δείχνοντας φωτογραφίες των παιδιών της και επιμένοντας πως είναι αθώα.
«Θα συνεχίσω να λέω για την αθωότητα μου. Θα συνεχίσω να λέω ότι όλοι αυτοί οι ιατροδικαστές, δεν γίνεται να έκαναν λάθη στα δικά μου τα παιδιά. Εσείς όλοι θα γυρίσετε στα παιδιά σας. Εγώ θα γυρίσω πάλι εδώ. Κοιτάξτε τες γιατί θα σας στοιχειώνουν για άλλη μια φορά».
Η κατηγορούμενη επιτέθηκε και στην εισαγγελέα η οποία είχε πει ότι η κατηγορούμενη σκότωσε τα παιδιά της με ασφυκτικό θάνατο, θυσιάζοντας τις σαν άμοιρες Ιφιγένειες.
«Όταν κάνουμε εισαγγελικές προτάσεις, οφείλουμε να είμαστε διαβασμένοι. Άμοιρες Ιφιγένειες να λέτε άλλους. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάστηκε, την πήγε ο πατέρας της ο Αγαμέμνονας και όχι η μητέρα της η Κλυταιμνήστρα. Διαβάζουμε τον Όμηρο πριν κάνουμε προτάσεις. Δεν λέμε τίτλους για τις τηλεοράσεις εδώ».
Πόσα χρόνια θα μείνει στην φυλακή και τι έφερε το τέλος της
Όπως επεσήμανε η Ιωάννα Μάνδρου, επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA, η ποινή που επιβλήθηκε στην Ρούλα Πισπιρίγκου μεταφράζεται σε 25 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής.
Εάν η απόφαση αυτή δεν αλλάξει στο Εφετείο, τότε η κατηγορούμενη θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι το 2048.
Από την πρώτη στιγμή το MEGA και ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχαν ασχοληθεί με αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση.
Η σημερινή δικαστική απόφαση για την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου έρχεται σε πλήρη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ που έκανε για την υπόθεση το MEGA, τα «Νέα» και το «Βήμα».
Συγκεκριμένα, ήδη από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2022 ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είχε προχωρήσει σε ρεπορτάζ για την κεταμίνη, τις ύποπτες αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και για την ρήξη του ζευγαριού που οδήγησαν στον θάνατο των παιδιών.
Οι ευθύνες των ιατροδικαστών
Το δικαστήριο αποφάσισε αυτεπαγγέλτως και τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα ψευδούς κατάθεσης τεσσάρων ιατροδικαστών, της Χριστίνας Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελικής Τσόλια και Ουράνιας Δημακοπούλου και του παθολογοανατόμου Εμμανουήλ Αγαπητού.
«Το απόστημα πρέπει να σπάσει κάποια στιγμή, αναμένουμε για νέες εξελίξεις στην ιατροδικαστική υπηρεσία», πρόσθεσε η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, Ευαγγελία Αμπαζή.
Με το θάνατο του δικηγόρου της, Αλέξη Κούγια, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα εκπροσωπηθεί σε δεύτερο βαθμό από νέα συνήγορο.
«Η υπεράσπισή της είναι η αλήθεια της. Από την πρώτη στιγμή φωνάζει ότι είναι αθώα, ότι δεν συνέβαλε με κανέναν τρόπο στο θάνατο των τριών παιδιών της. Εγώ αυτό που συνάντησα στις φυλακές με έπεισε ότι είναι μία μητέρα η οποία πραγματικά θρηνεί», είπε η δικηγόρος της Βάσω Πανταζή.
Η κατηγορούμενη πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό να έχει οριστεί για τις 5 Μαΐου.
Πισπιρίγκου: «Κοιτάξτε τις κόρες μου γιατί θα σας στοιχειώνουν» – Μορφασμοί και γέλια στη δίκη της
Με μορφασμούς αντέδρασε η Ρούλα Πισπιρίγκου στο άκουσμα της ετυμηγορίας, σε δις ισόβια για την ανθρωποκτονία των δύο μικρότερων κοριτσιών της, Μαλένας και Ίριδας, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
Εντός της δικαστικής αίθουσας, πριν ξεκινήσει η δίκη, βρέθηκε ο πρώην σύζυγος της 36χρονης, Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος συνοδευόταν από ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο.
Λίγο αργότερα, προσήλθε η κατηγορούμενη, συνοδευόμενη από τη μητέρα, την αδελφή της και τον θείο της. Μέχρι να μπουν μέσα στην αίθουσα οι δικαστές, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του OPEN, Ελένη Καρανικόλα, υπήρχαν ορισμένα γελάκια από την οικογένεια της κατηγορούμενης.
Όταν η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση, ο Μάνος Δασκαλάκης ήταν πάρα πολύ συνετός στις αντιδράσεις του με ένα ελαφρύ μειδίαμα και τίποτε άλλο. Μάλιστα, δε θέλησε να κάνει καθόλου δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
«Θα κάνω έφεση και θα το πάω μέχρι τέλους»
Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου στο άκουσμα της απόφασης έκανε μορφασμούς και ξέσπασε, ζητώντας να μιλήσει. Η ίδια, δήλωσε τα κάτωθι:
«Ασκώ έφεση και αν έχω δύο λεπτά… Από την αρχή πίστευα σε μια δίκαιη δίκη και όχι όπως στη δίκη της Τζωρτζίνας. Θα συνεχίσω να λέω για την αθωότητά μου, να λέω ότι δε γίνεται όλοι αυτοί να έκαναν λάθη στα δικά μου τα παιδιά, όλοι αυτοί για τους οποίους διαβιβάζετε τη δικογραφία.
Εσείς όλοι θα γυρίσετε στα παιδιά σας, ενώ εγώ θα είμαι εδώ. Κοιτάξτε τες (σ.σ. τις κόρες μου) γιατί θα σας στοιχειώνουν με αυτή την απόφαση. Όταν κάνουμε εισαγγελικές προτάσεις οφείλουμε να είμαστε διαβασμένοι. Δε λέμε λέξεις για να κάνουμε τίτλους στις τηλεοράσεις. “Άμοιρες Ιφιγένειες” να λέμε άλλους.
Γιατί η ιφιγένεια δε θυσιάστηκε. Την πήγε ο πατέρας της ο Αγαμέμνων και όχι η μητέρα της η Κλειταιμνήστρα. Να τον διαβάζουμε τον Όμηρο πρώτα. Ο αείμνηστος ο Κούγιας είπε ότι οι λέξεις “νομίζω”, “υποθέτω”, “εικάζω” δεν πρέπει να ακούγονται σε μια δικαστική αίθουσα και όλη σας η εισαγγελική πρόταση ήταν αυτή».
Τέλος, τόνισε η Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μπορείτε να κοιμηθείτε τα βράδια; Θα κάνω έφεση και θα το πάω μέχρι τέλους, μέχρι να δικαιωθούν οι κόρες μου».