Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο προτρέπει την εξέταση της Αρμενίας ως μέλος της Ε.Ε

Προχωράει θετικά η ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας

14 Μαρτίου 2024 12:25
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο προτρέπει την εξέταση της Αρμενίας ως μέλος της Ε.Ε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία ψήφισμα σχετικά με τις στενότερες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας και τονίστηκε η ανάγκη για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Armenpress.gr, το ψήφισμα που συντάχθηκε από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποβάλλεται ως κοινή πρωτοβουλία όλων των ομάδων εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης στην Αρμενία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς οι σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας εδράζονται σε κοινές αρχές όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Προσφυγή στην Ευρωβουλή για παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας της

"Εάν η Αρμενία ενδιαφερθεί να υποβάλει αίτηση για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να συνεχίσει την πορεία της προς συνεχείς μεταρρυθμίσεις που εδραιώνουν τη δημοκρατία της, αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια μετασχηματιστική φάση στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας", αναφέρεται στο σχέδιο κοινού ψηφίσματος των μελών του νομοθετικού σώματος της ΕΕ.

Θετικά αξιολογείται η πορεία προς ένταξη στην ΕΕ της Αρμενίας

"Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι έτοιμη να είναι όσο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι η ΕΕ", αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο παραθέτει την ομιλία του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Οκτωβρίου 2023.

Το ψήφισμα δεν παραλείπει επίσης να αναφερθεί στα γεγονότα που ταρακούνησαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Καταδικάζει τις απειλές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Αρμενίας.

"Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κατέχει περίπου 170 km2 του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας".

Τέλος, στο προτεινόμενο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Επιτροπή και το Συμβούλιο, να στηρίξουν ουσιαστικά και εμπράκτως την Αρμενία στην επέκταση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αφορά την οικονομική εταιρική σχέση, τον πολιτικό διάλογο, την ασφάλεια και τις σχέσεις μεταξύ των λαών και άλλων χωρών.

Γιούλια Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο Πούτιν διευθύνει μία εγκληματική συμμορία

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν αιμοσταγή δολοφόνο, ο οποίος διευθύνει μια εγκληματική συμμορία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η κυρία Ναβάλναγια υπογράμμισε ότι η δολοφονία του συζύγου της έδειξε στην κοινή γνώμη ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για τα πάντα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του».

Απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές και, συνεπώς, στους Ευρωπαίους πολίτες, η κυρία Ναβάλναγια τόνισε ότι «ο Πούτιν δεν μπορεί να πληγεί από κυρώσεις ή ψηφίσματα ή βάσει ηθικών και διεθνών κανόνων».

«Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση που κάνουν ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αν θέλεις πραγματικά να νικήσεις τον Πούτιν, πρέπει να γίνεις καινοτόμος. Και πρέπει να σταματήσεις να είσαι βαρετός. Δεν μπορείς να βλάψεις τον Πούτιν με ένα άλλο ψήφισμα ή μια άλλη σειρά κυρώσεων που δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες. Δεν μπορείς να τον νικήσεις νομίζοντας ότι είναι άνθρωπος με αρχές που έχει ήθος και σέβεται τους κανόνες».

«Εγκληματική συμμορία»

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ακόμα ότι όλοι πρέπει να πολεμήσουν «αυτή την εγκληματική συμμορία», όπως χαρακτήρισε το καθεστώς Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον σύζυγό της.

«Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε σε μια γειτονική, ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της τόνισε ότι «ο σύζυγός μου δεν θα δει ποτέ πώς θα είναι η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος, αλλά εμείς πρέπει να το δούμε. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να πραγματοποιήσω το όνειρό του, ότι το κακό θα πέσει και αυτό το όμορφο μέλλον θα έρθει».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share