Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης και Τσίπρας οδηγούν το κόμμα σε νέα διάσπαση - Δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

26 Φεβρουαρίου 2024 14:11
ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης και Τσίπρας οδηγούν το κόμμα σε νέα διάσπαση - Δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε πριν καν αρχίσει. Η συγκέντρωση λύθηκε μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε νέα εκλογή Προέδρου λόγω της συμπεριφοράς του Κασσελάκη και όσων τον αμφισβητούν. Αυτή η κατάσταση οδηγεί το κόμμα σε πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές.

Ο Κασσελάκης το δέχθηκε. Η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι θα είναι κι αυτή υποψήφια. Οι σύνεδροι, όμως, ψήφισαν την πρόταση του Φάμελου να μην γίνουν εκλογές. Και εκεί τελείωσαν τα πάντα.

Όλοι οι κύριοι παράγοντες βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Ο Κασσελάκης κυρίως, καθώς απέτυχε να αποσπάσει το επιθυμητό "τριετές συμβόλαιο", το οποίο επιθυμούσε, δηλαδή να κριθεί σε εθνικές εκλογές και όχι σε ευρωεκλογές. Παρά την παθιασμένη υπεράσπισή του για το γιατί έπρεπε να διεξαχθεί νέα εκλογή για αρχηγό, αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις απαιτήσεις των αντιπάλων του: να κριθεί στις ευρωεκλογές. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του δεν ανανεώθηκε με νέες εκλογές, και δεν κατάφερε να λάβει την απαραίτητη "λευκή επιταγή" έως τις εθνικές εκλογές που αναζητούσε. Το μέλλον του εξαρτάται κατευθείαν από το αποτέλεσμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να ανέβει ως δεύτερο κόμμα και το ποσοστό του είναι όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, τότε ο Κασσελάκης θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να ιδρύσει ένα δικό του κόμμα.

Χαμένη είναι και η Γεροβασίλη, η οποία δεν μπόρεσε να μετρήσει τη δύναμή της, αλλά το κέρδος της είναι ότι ισχυροποίησε τη θέση της στο κόμμα, αφού με την υποψηφιότητά της καταγράφηκε ως ο άλλος πόλος απέναντι στον Κασσελάκη, κάτι που δεν κατάφερε ο φέρελπις Διονύσης Τεμπονέρας.

Χαμένος είναι οπωσδήποτε και ο Αλέξης Τσίπρας αφού η πρότασή του για προσφυγή στην κομματική ετυμηγορία προκειμένου είτε να σταματήσει η αμφισβήτηση του Κασσελάκη είτε (και αυτό που ο Αλέξης ήθελε) να απομακρυνθεί ο Stefanos. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο. Εκλογές δεν έγιναν. Φάμελος, Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Πολάκης έδειξαν ότι είναι αυτοί που έχουν την πλειοψηφία στο κόμμα και όχι ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι «ενδιάμεσοι»

Η νέα ισχυρή δύναμη προέρχεται από τους "ενδιάμεσους", οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Χωρίς αυτούς, ούτε ο τρέχων ούτε ο προηγούμενος πρόεδρος δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να υλοποιήσουν τις επιθυμητές αλλαγές. Ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Τσίπρας υπέστησαν απώλεια και βρέθηκαν στα δίχτυα των "ενδιαμέσων".

Φυσικά, ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που παρουσίασε στο συνέδριο η αξιωματική αντιπολίτευση απογοητεύει τους ψηφοφόρους της. Οι αγρότες διαδηλώνουν, τα πανεπιστήμια είναι σε αναταραχή, η οικονομική ακρίβεια συνεχίζει να υποφέρει και οι συντρόφοι του ΣΥΡΙΖΑ μάχονται για την εξουσία στο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει φόρα. Η Νέα Δημοκρατία διχάζεται λόγω του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής λόγω των αγροτών και των οικογενειών, ενώ η Κουμουνδούρου αποδεικνύεται ανίκανη να την πληγώσει πολιτικά και δημοσκοπικά.

Αντί να χάνει η κυβέρνηση χάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και όχι μόνον χάνει, αλλά σκορπάει και γέλιο στους ψηφοφόρους αφού δεν καταφέρνει όχι να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, αλλά να οργανώσει με σοβαρότητα μια εσωτερική διαδικασία, ένα κομματικό συνέδριο. Οι αποδοκιμασίες, η κλάκα και τα γιούχα παραπέμπουν σε φοιτητική συνέλευση και όχι σε συνέδριο κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πώς να μιλήσουν στην κοινωνία. Όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα ηγετικά του στελέχη, πώς να τους εμπιστευθούν οι πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων τους; Όταν η εικόνα που εκπέμπουν δεν είναι του σοβαρού κόμματος, αλλά του περιφερόμενου τσίρκου είναι λογικό οι επόμενες δημοσκοπήσεις να τους ρίξουν στην τρίτη ή και στην τέταρτη θέση. Η πιθανότητα να βρεθούν ακόμη και στην πέμπτη θέση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα στη βόρεια Ελλάδα το κόμμα του Νατσιού να περάσει το κόμμα του Κασσελάκη.

ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ επωφελούνται από την κρίση διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως, περισσότερο η Νέα Αριστερά ως το πλέον συγγενές κόμμα. Και σίγουρα θα επωφεληθεί περισσότερο εάν έχουμε και νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν οι kasselistas συνεχίσουν να συγκρούονται με τους «αντιφρονούντες» η πολιτική και κυρίως η ψυχική απόσταση θα μεγαλώνει και η διάσπαση μάλλον θα εκληφθεί ως λύτρωση.

Μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και πρωτίστως στο τετραήμερο του συνεδρίου είναι απίθανο να γεφυρωθεί το χάσμα. Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει -μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και νωρίτερα- να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξαέρωση επιταχύνεται. Η ήττα στις ευρωεκλογές, μετά και τα συνεδριακά, θεωρείται αναπόφευκτη. Η νέα διάσπαση έχει δρομολογηθεί. Το ίδιο και το προσωπικό κόμμα Κασσελάκη.

Οι προσπάθειες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν με τις συφοριασμένες των Τρώων να αποφύγουν την ήττα. Όμως η πτώσις είναι βεβαία. Επάνω, στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος…

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share