Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση ALCO: 1 στους 2 Έλληνες λέει «ΟΧΙ» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα που το 50% απαισιοδοξεί, πιστεύοντας πως έχουμε μπροστά μας ένα πολύ χειρότερο 2024

8 Ιανουαρίου 2024 21:06
Δημοσκόπηση ALCO: 1 στους 2 Έλληνες λέει «ΟΧΙ» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ&ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ&ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ/ EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Άνετο προβάδισμα στη ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του 2024, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 30,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην τρίτη θέση σε δημοσκόπηση της ALCΟ, στο 11,8%. Σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, που καταγράφεται στο 9,7% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με την Ελληνική Λύση να έχει επίσης κέρδη, στο 5,9%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν σχετικά σταθερά ποσοστά.

Η ΝΔ εμφανίζει κάποιες απώλειες λόγω της συζήτησης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κυρίως προς την Ελληνική Λύση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Διαρροές έχει το κυβερνών κόμμα και προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρεία έθεσε για πρώτη φορά ερώτημα για την ψήφο των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα μεγαλύτερα κόμματα.

Καμία αισιοδοξία, λέει το 56%

Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το 2024 θα είναι για την Ελλάδα «χειρότερο» ή «εξίσου κακό» με το 2023, ενώ το 37% μίλησε είτε για μία καλύτερη χρονιά, είτε για μία εξίσου καλή με το 2023. Στην ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες για τα οικογενειακά οικονομικά, το 60% απάντησε ότι το 2024 θα είναι χειρότερο ή εξίσου κακό με το 2023.

Χαρακτηριστική της ψυχολογίας των πολιτών είναι ότι το 42% αναφέρει ως μεγαλύτερο φόβο το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και το 24% ένα πρόβλημα υγείας, ενώ το 16% δηλώνει ότι φοβάται μήπως πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και το 13% μιλά για τον κίνδυνο επέκτασης των πολεμικών συρράξεων.

Διαφωνία για τον γάμο ομοφύλων

Το 49% λέει ότι διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - ένα ποσοστό που φτάνει στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο σύνολο του δείγματος, συμφωνία εκφράζει το 35%, που μειώνεται στο 28% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share