Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Καιρίδης για μεταναστευτικό: «Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου εκφράζουν ζήλια γιατί δεν έχουμε τα προβλήματά τους»

«Φαίνεται ότι έχουμε μια καλύτερη πορεία», ανέφερε αισιόδοξος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

2 Οκτωβρίου 2023 17:22
Καιρίδης για μεταναστευτικό: «Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου εκφράζουν ζήλια γιατί δεν έχουμε τα προβλήματά τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Για μείωση των μεταναστευτικών ροών έκανε λόγο ο Δημήτρης Καιρίδης στη Βουλή, αποδίδοντάς το στις βελτιωμένες διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου τόνισε, βέβαια, πως αναμένει τα τελικά στοιχεία του Οκτωβρίου, προκειμένου να μιλήσει για παγίωση της νέας κατάστασης.

«Υπάρχει αύξηση, που ξεκίνησε το 2022, με διπλασιασμό των ροών. Αύξηση που συνεχίστηκε και το 2023. Υπάρχει πίεση και στα νησιά μας, κυρίως σε Λέσβο και Σάμο. Όμως, τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχεία είναι πολύ πιο αισιόδοξα. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα και δε θέλω να εφησυχάσουμε. Αλλά, με στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα μέτωπα - και στο διπλωματικό με τον ανατολικό γείτονα - φαίνεται ότι έχουμε μια καλύτερη πορεία. Περιμένω να παγιωθούν τα στοιχεία του Οκτωβρίου, για να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

Πέραν αυτού, ο υπουργός σημείωσε ότι μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, οι ελληνικές αρχές και η frontex βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», πρόσθεσε ωστόσο πως στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον «έκλεισε το θέμα, καθώς ερωτώμενη για την Πύλο και την Frontex, είπε ότι η συνεργασία είναι άψογη».

Δημήτρης Καιρίδης
ΓΡ.ΤΠΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ / EUROKINISSI

«Το ξαναλέω, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη και σίγουρα είναι καλύτερη από την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία, την Κροατία ή τη Γερμανία», είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, για να προσθέσει «στα ευρωπαϊκά συμβούλια πολλοί συνάδελφοί μου, μου εκφράζουν τη ζήλια τους, γιατί παρά το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή, παρ' όλα αυτά δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουν οι άλλοι».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στη Μάλτα: Τι είπαν για μεταναστευτικό και πυρκαγιές - «Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων» (video)

Το μήνυμα πως η «Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική της φύλαξης των συνόρων» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το μεταναστευτικό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τους.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών ως προς το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού, «προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα. Επιπλέον, Μητσοτάκης και Μακρόν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share