Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: «Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές»

«Δημοσιονομική ευελιξία για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας»

29 Σεπτεμβρίου 2023 21:55
Μητσοτάκης στη Σύνοδο MED9: «Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές»
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Από Ανθή Κουρεντζή

Σε τρία σημεία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου MED 9, στη Μάλτα. Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην ΕΕ και ποιοι όχι.

«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».

Για την κλιματική κρίση, ο Κυριάκους Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα τόνισε ότι την ανάγκη άμεσης δράσης καθώς «η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο». «Eυχαριστώ όλους για τη βοήθεια στην Eλλάδα, ήταν πολύ δύσκολο καλοκαίρι, φωτιές και οι χειρότερες πλημμύρες. Οι πολίτες μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», είπε ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης.

«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για την μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη όπου είχαν 20.000 θανάτους από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε και την Ελλάδα.

Δημοσιονομική ευελιξία για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας

Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. «Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η χώρα μας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, «αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους», πολιτική που -όπως υπογράμμισε- έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Οι άξονες της παρέμβασης του πρωθυπουργού

  • “Η Ε.Ε. να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με τρόπο συντεταγμένο και προληπτικά και όχι όταν υπάρχει κρίση”
  • “Η πολιτική ενεργητικής αποτροπής της Ελλάδας φέρνει αποτελέσματα”
  • “Προσδοκούμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία”

Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, , ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share