Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθαρίζει για τις φωτιές: «Δε νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια» (video)

Ζήτησε βοήθεια ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

19 Ιουλίου 2023 11:39
Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθαρίζει για τις φωτιές: «Δε νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια» (video)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Για τις φωτιές που στενεύουν τον κλοιό στη χώρα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, Κόκκινος «συναγερμός» από τον Βασίλη Κικίλια - «Την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα θα...» (video)

«Χθες βράδυ, οι άντρες και οι γυναίκες της πολιτικής προστασίας και όλη η κρατική μηχανή έδωσε μια τεράστια μάχη με τις φλόγες, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σήμερα για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες και για το επόμενο χρονικό διάστημα παρακαλώ πολύ όλους να στηρίξουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν το καθήκον τους», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δε νοείται αμέλεια. Δε νοείται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Δε νοείται θερμική εργασία. Παρακαλώ πάρα πολύ όλους να βοηθήσουν σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Χωρισμένη σε δύο μεγάλα μέτωπα - Ένας τραυματίας (videos)

Πολύ δύσκολη είναι η φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Ρόδο, η οποία πλέον έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα και κατευθύνεται προς το μεγάλο δάσος.

Το ένα μέτωπο είναι προς την περιοχή «Στεφανιές» των Λαέρμων και το άλλο προς την περιοχή του Αρταμίτη. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές για το έργο της δασοπυρόσβεσης, καθώς δεν υπάρχουν ενισχυμένοι άνεμοι.

Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα στη φωτιά επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ πριν λίγη ώρα ρίψεις νερού από αέρος ξεκίνησε και το ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ της πολεμικής αεροπορίας. Παράλληλα, Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Τρία Chinook επιχειρούν πάνω από το μέτωπο (video)

Πόσοι επιχειρούν στα δύο μέτωπα

Επίσης, στην φωτιά βρίσκονται και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια 25 οχήματα, περίπου 58 Πυροσβέστες, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δύο χωματουργικά μηχανήματα από τον δήμο, 11 υδροφόρες του δήμου, της περιφέρειας και εθελοντών, και πολλές εθελοντικές ομάδες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δύσκολης νύχτας που πέρασε υπήρξε και κίνδυνος εγκλωβισμού πεζοπόρου τμήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», περίπου στις 3 τα ξημερώματα σήμερα και ενω ολοι συνεχιζαν την ανιση μαχη με τις φλογες, ξαφνικά οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν, οι άνεμοι ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Ένας τραυματίας

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε χθες βράδυ ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων και πρώην αντιδήμαρχος του δ.σ. δήμου Καμείρου, κ. Βασίλης Πιπέρης ο οποίος τραυματίστηκε συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο χωριό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ και ενώ ο πρώην κοινοτάρχης επιχειρούσε μαζί με άλλους εθελοντές, στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διασώσει μία γυναίκα πυροσβέστη, οι ρυπές του ανέμου φούντωσαν τις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος.

Ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας. Ευτυχώς όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ο πρώην κοινοτάρχης είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει στην οικεία του.

«Δύσκολη κατάσβεση»

Για δύσκολη κατάσβεση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, καθώς τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που καίγονται είναι ψηλά και μεγάλα. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιά στη Ρόδο είναι 86 πυροσβέστες με 28 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο.

«Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χαζημάρκος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share