Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Τρία Chinook επιχειρούν πάνω από το μέτωπο (video)

Στη «μάχη» και οι Ένοπλες Δυνάμεις

19 Ιουλίου 2023 10:59
Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Τρία Chinook επιχειρούν πάνω από το μέτωπο (video)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Στα Δερβενοχώρια κατέφτασαν από νωρίς το πρωί (19/7) τρία Chinook, για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με την απογείωσή τους, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Συναγερμός στα Χανιά: Νέα φωτιά στα Σφακιά - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Νέα εστία φωτιάς σημειώθηκε στην περιοχή των Σφακίων στα Χανιά, το πρωί της Τετάρτης (19/7), σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Επί τόπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων. Για την ώρα, δεν έχουν σηκωθεί εναέρια μέσα.

Φωτιά στα Σφακιά

Απεγνωσμένος ο πρόεδρος Πυροσβεστών: «Δεν φτάνουν οι δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτές τις συνθήκες - Έχουμε 3.500 οργανικά κενά» (video)

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μίλησε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Δεν φτάνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Λουτράκι, Μάνδρα και Ρόδο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Open και κληθείς να διευκρινίσει σε ποιες δυνάμεις αναφέρεται, ο κ. Σταθόπουλος ξεκαθάρισε ότι μιλάει για τις επίγειες. «Επίσημα έχουμε 3.500 οργανικά κενά… και μια αποστρατεία περίπου 500 πυροσβεστών το προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο επίπεδο προετοιμασίας από τους Δήμους, έκρινε πως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε καθαρισμός και αντιπυρική ζώνη αλλά όχι σε όλες τις περιοχές. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι αντιπυρικές ζώνες σε αρκετές περιπτώσεις δεν βοηθάνε. «Αν έχει δυνατό αέρα, περνάνε (οι φλόγες) κατευθείαν απέναντι», είπε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια έχουν δίκιο όσοι λένε ότι όλα έχουν ξεκινήσει από δασικές και αγροτικές περιοχές», συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το προηγούμενο διάστημα έβρεχε συνέχεια με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει πολύ το χορτάρι κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Πάντως, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχετε μια καλύτερη εικόνα στο μέτωπο των πυρκαγιών, αλλά δυστυχώς μετά τις 9:30-10:00 θα αρχίσουν και πάλι τα εντάσεως 6 και 7 μποφόρ», είπε αναφέροντας ότι το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι τα εναέρια για να ολοκληρώσουν τη δουλειά που έχει γίνει από τις επίγειες δυνάμεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share