Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» για την Εύα Καϊλή: «Τις επόμενες μέρες θα επανέλθει στα καθήκοντά της»

Πλέον μπορεί να μείνει μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι

1 Ιουνίου 2023 19:49
«Βόμβα» για την Εύα Καϊλή: «Τις επόμενες μέρες θα επανέλθει στα καθήκοντά της»
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση ότι η Εύα Καϊλή θα επανέλθει στα καθήκοντά της τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση των δύο δικηγόρων της Εύας Καϊλή, «με διάταξη του ανακριτή έχει επιτραπεί στον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι να διαμένει στην κοινή κατοικία».

Ακόμη, οι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Σβεν Μαρί αναφέρουν ότι «η κυρία Καϊλή δεν συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω προσωπικού κωλύματος.

Τις επόμενες μέρες θα επανέλθει στα καθήκοντά της».

Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι «έχει κινηθεί η νομική διαδικασία για να καταργηθούν οι περιοριστικοί όροι, ιδιαίτερα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, γιατί επιθυμεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο». Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες που τη θέλουν να κατεβαίνει υποψήφια στις εκλογές της Ελλάδας.

Ήδη, η Εύα Καϊλή μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερη με όρους, μετά την απόφαση του εισαγγελέα για άρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης και του κατ’ οίκον περιορισμού.

Politico: Στο στόχαστρο νέας έρευνας η Εύα Καϊλή - Έπαιρνε μερίδιο από τους μισθούς των βοηθών της;

Νέα αποκάλυψη σχετικά με τις έρευνες των βελγικών Αρχών κάνει το Politico, που όπως υποστηρίζει έχει στην κατοχή της έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη μια έρευνα.

Η ξεχωριστή ποινική έρευνα αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και σχετίζεται με φερόμενες ύποπτες πληρωμές σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020.

Η έρευνα εστιάσει σε τρεις πιθανές αξιόποινες δραστηριότητες από την Εύα Καϊλή: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «εικονικά» επαγγελματικά ταξίδια και αν πήρε επίσης προμήθεια από μέρος των μισθών τους. Αυτά υποστηρίζει η επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το Politico αναφέρει, επίσης, ότι «και μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, αποτελεί κομμάτι της ίδιας έρευνας». Κατηγορείται για παραπλάνηση σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους έλεγε να καταθέσουν δαπάνες για ψεύτικα επαγγελματικά ταξίδια. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν ισχυρίζονται ότι η Σπυράκη πήρε μίζα από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Συνολικά, οι ερευνητές λένε ότι η Καϊλή οφείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες που παρουσιάζει το Politico δίνουν την «πρώτη πραγματική εικόνα αναφορικά με το περιεχόμενο της έρευνας» από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Καϊλή είχε προφυλακιστεί ως ύποπτη για το Qatargate. Σύμφωνα με το Politico, ενώ πλέον όλα τα ύποπτα πρόσωπα για το Qatargate έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, χωρίς να έχουν σημειωθεί νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, οι αρχές στρέφουν τις έρευνες τους στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές, στην επιτροπή νομικών υποθέσεων, αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Από την πλευρά της η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτό το μήνα, μάχεται επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα να της αφαιρεθεί η ασυλία - ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Ωστόσο, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά την ποινική απάτη που συνδέεται με τα κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά σοβαρές υποψίες για επαναλαμβανόμενη απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες», φέρεται να λέει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kovesi στην επιστολή που επικαλείται το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο του Politico. Η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της, τόνισε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επεσήμανε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

Politico: Στο στόχαστρο νέας έρευνας η Εύα Καϊλή - Έπαιρνε μερίδιο από τους μισθούς των βοηθών της;

Οι «προμήθειες»

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δημοσιοποίησε τις έρευνες για απάτες στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Qatargate.

Το σημείωμα, όπως αναφέρει το Politico, κατονομάζει τόσο τον Καϊλή, η οποία ανήκε στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και τη Σπυράκη, πρώην δημοσιογράφο και πρώην εκπρόσωπο της Νέα Δημοκρατίας, η οποία ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με το Politico, αναφέρονταν επίσης σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της Καϊλή και σε δύο πρώην συνεργάτες της Σπυράκη ως πιθανώς εμπλεκόμενους.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση Qatargate.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστολή που επικαλείται το Politico, η έρευνα της EPPO εξετάζει τόσο την Καϊλή όσο και τη Σπυράκη για παρατυπίες που σχετίζονται με τον τόπο εργασίας και τη φυσική παρουσία συνεργατών τους.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, ένα άλλο πεδίο της έρευνας αφορά «αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα των συνεργατών των ευρωβουλευτών, κατόπιν αιτημάτων των ευρωβουλευτών».

Συγκεκριμένα η Καϊλή ερευνάται, επίσης, για «προμήθειες» από τους μισθούς των βοηθών της και για παραποιημένα έξοδα.

Η εισαγγελική έρευνα έρχεται ως συνέχεια έρευνας της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF παρέπεμψε την υπόθεσή της στην EPPO.

Η OLAF ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση πλέον αφορά μόνο την εισαγγελία, αρνούμενη να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share