Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Εκλογές 2023: Γιατί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για την τροπολογία Κασιδιάρη; Όλη το παρασκήνιο από την ψηφοφορία στην Βουλή!

Η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο της κόντρας που θα κορυφωθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής

11 Απριλίου 2023 09:51
Εκλογές 2023: Γιατί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για την τροπολογία Κασιδιάρη; Όλη το παρασκήνιο από την ψηφοφορία στην Βουλή!
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα περάσει, όπως όλα δείχνουν σήμερα, η νέα τροπολογία της κυβέρνησης που αυξάνει τον αριθμό των δικαστών οι οποίοι θα εξετάσουν εάν το κόμμα των "Ελλήνων" μπορεί να κατέβει στις επικείμενες εκλογές.

Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψαρεύει σε θολά νερά και στην "οργισμένη" ψήφο και την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι η Νέα Δημοκρατία ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, τα δύο μεγάλα κόμματα βαδίζουν στον δρόμο για τις εκλογές, σε ένα τοπίο συγκρουσιακό, που θα πολωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι τις 21 Μαίου.

Η κάθοδος των "Ελλήνων", αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο της κόντρας που θα κορυφωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την δική του τροπολογία, ζητώντας από την κυβέρνηση να "ομονοήσει". Την ίδια συνεννόηση ζήτησε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με καρφιά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι κλείνουν το μάτι στην Χρυσή Αυγή και υπενθυμίζοντας τη "συνεργασία" του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή για να πέσει η τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

"Εδώ θα κριθούν όλοι", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συμπορευθούν σε ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας. "Η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης", κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει γίνει χορηγός της ακροδεξιάς. "Θα επιμείνουμε στο σωστό", είπε ο Αλέξης Τσιπρας στην συνέντευξή του στο Star, μιλώντας για ερασιτεχνισμό και καλώντας την κυβέρνηση να ψηφίσει την δική του τροπολογία με την οποία όπως είπε, συμφώνησαν και έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Και στη μέση ο Άρειος Πάγος

Για λόγους επαγγελματικής συνείδησης και προσωπικής ευθιξίας, ο αντιπρόεδρος του τμήματος που θα κάνει την ανακήρυξη των κομμάτων, υπέβαλλε χθες τη δήλωση παραίτησής του στην πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Μαρία Γεωργίου, η οποία για το τυπικό του πράγματος θα την κρατήσει έναν μήνα και στη συνέχεια θα την οριστικοποιήσει.

Καλά πληροφορημένες πηγές, θέλουν τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου να εμφανίζεται πολύ οργισμένος με την τροπή που έχει πάρει αυτή η υπόθεση, αλλά και τα βέλη τα οποία εκτοξεύτηκαν εναντίον του από συνταγματολόγους αλλά και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε από τον δικαστικό λειτουργό να απέχει από την σύνθεση του δικαστηρίου κατά την ανακήρυξη.

Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα νέα παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού, μέσω δήλωσης, στα μέσα ενημέρωσης. Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της σύγκρουσης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με την κυβέρνηση, που έφτασε μέχρι την παραίτηση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού λίγες ημέρες πριν από την αφυπηρέτησή του, είναι πλούσιο.

Ένα παρασκήνιο που σχεδόν επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ερωτήθηκε αν υπήρξε συνάντηση ή συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Χρήστο Τζανερρίκο, πριν κατατεθεί η επίμαχη δεύτερη τροπολογία για τον αριθμο των δικαστών που θα κρίνουν την κάθοδο του κόμματων των Ελλήνων στις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης είχε συνομιλίες -πιθανώς και συνάντηση- με τον Χ. Τζανερρίκο, αλλά και με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθώς η τροπολογία αφορούσε θέματα λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα έπρεπε να ενημερωθούν οι δικαστές, αλλά και να εκφράσουν την άποψη τους.

Όπως έδειξε η ιστορία, ο πρόεδρος του Α1 πολιτικού τμήματος είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση, καθώς εξέλαβε την κίνηση της κυβέρνησης ως αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και το έδειξε με όλους τους τρόπους. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πάντως, δεν είδε με καλό… μάτι τη δημόσια κίνηση του κ. Τζανερρίκου.

"Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share