Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Εκλογές 2023: Τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία - Τι ισχύει για την απλή αναλογική και το μπόνους της 2ης κάλπης (Video)

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

30 Μαρτίου 2023 11:08
Εκλογές 2023: Τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία - Τι ισχύει για την απλή αναλογική και το μπόνους της 2ης κάλπης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκλογές 2023: Το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα ορίσει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές. Παράλληλα, διαβάστε εδώ γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει σε αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή.

Το ποσοστό για το πρώτο κόμμα είναι σχεδόν απαγορευτικό με την απλή αναλογική, αφού ξεκινά από 45,2% και φτάνει – θεωρητικά – μέχρι το 50,2%.

Στην ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή με το κλιμακούμενο μπόνους, το πρώτο κόμμα χρειάζεται από 37,5% έως 40% για την αυτοδυναμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 21 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει πως οι δεύτερες κάλπες, εάν χρειαστεί θα στηθούν αρχές Ιουλίου (θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι στις 2 Ιουλίου).

Αναλυτικά τα ποσοστά που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία

  • Με 0% εκτός Βουλής στην Απλή Αναλογική χρειάζεται 50,2% και με την Ενισχυμένη Αναλογική 40,4%
  • Με 1% στην Απλή Αναλογική 49,7% και στην Ενισχυμένη 40%
  • Με 2% στην Απλή Αναλογική 49,2% και στην Ενισχυμένη 39,8%
  • Με 3% στην Απλή Αναλογική 48,7% και στην Ενισχυμένη 39,5%
  • Με 4% στην Απλή Αναλογική 48,2% και στην Ενισχυμένη 39,2%
  • Με 5% στην Απλή Αναλογική 47,7% και στην Ενισχυμένη 38,9%
  • Με 6% στην Απλή Αναλογική 47,2% και στην Ενισχυμένη 38,6%
  • Με 7% στην Απλή Αναλογική 46,7% και στην Ενισχυμένη 38,3%
  • Με 8% στην Απλή Αναλογική 46,2% και στην Ενισχυμένη 38%
  • Με 9% στην Απλή Αναλογική 45,7% και στην Ενισχυμένη 37,7%
  • Με 10% στην Απλή Αναλογική 45,2% και στην Ενισχυμένη 37,5%

Δύο γυναίκες, ένας άνδρας: Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Εκλογές 2023: Την Κυριακή 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές με την αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των εργασιών της ΙΗ’ περιόδου της Βουλής των Ελλήνων να έχει ξεκινήσει άτυπα.

Το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής αναμένεται στις 21ή 28 Απριλίου και οι εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη, τότε θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές. Αυτό το διάστημα, έως τις δεύτερες κάλπες, η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εκλογική διαδικασία.

Μέχρι όμως να στηθούν οι (δεύτερες) κάλπες αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστή συνεπώς ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ονομάζεται η κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά έχει αναλάβει προσωρινά, με σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές.

Δύο γυναίκες, ένας άνδρας: Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Στο πρόσφατο παρελθόν τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έχουν αναλάβει, το 2012 ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος προερχόμενος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Βασιλική Θάνου το καλοκαίρι του 2015 έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Οι τρεις υποψήφιοι:

  • Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου
  • Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας
  • Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τι αναφέρει το άρθρο 37

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

  1. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
  2. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςπαρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών καισε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
  3. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share