Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023

Μητσοτάκης στον Alpha: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τι απαντά ο λαός;

21 Μαρτίου 2023 22:09
Μητσοτάκης στον Alpha: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στα Τέμπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει την πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά τα Τέμπη, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» τού Σταύρου Θεοδωράκη. Με την ευκαιρία, δείτε τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου για τα Τέμπη και τις εκλογές.

O πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξης που μεταδίδεται αυτή την ώρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για τον Μάιο (21 ή 28/5) αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της αγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας επεσήμανε ότι το δυστύχημα των Τεμπών δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί και πως επειδή είναι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός αυξάνει την δική του ευθύνη. «Είναι η στιγμή που η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα παιδιού τι θα έλεγε αν ήταν η κόρη του, είπε πως έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη αλλά πρέπει να παλέψει για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Ερωτηθείς για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ή με εύφλεκτα υλικά. «Επειδή ευδοκιμούν θεωρίες συνωμοσίας, θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι δεν μετέφερε τίποτε ύποπτο» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πάρει καιρό για να αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας ξανά στο τρένο. Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας, ο καθένας μπορούσε να δει τον εαυτό του μέσα στους επιβάτες» είπε. Δεν αρνήθηκε ότι οι πολιτικοί δεν μπαίνουν συχνά στο τρένο, σημειώνοντας ότι δυστυχώς το τρένο έμεινε πίσω και ήταν παραγκωνισμένο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει έναν μεγάλο προβολέα για να φωτίσει τις αιτίες της τραγωδίας.

Ερωτηθείς για τους διορισμούς στον ΟΣΕ είπε ότι δεν του αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί, σημειώνοντας πως κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 4,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Όλοι ευθύνονται» για τα Τέμπη

Προβάδισμα 4,9 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Με την ευκαιρία, δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Alpha.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,6%, κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με μπόνους εδρών, έναντι 30,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα ευρήματα της πανελλαδικής μέτρησης ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής: Η κοινή γνώμη θεωρεί υπεύθυνους για τα Τέμπη όλους -από την παρούσα κυβέρνηση και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ως τον σταθμάρχη Λάρισας.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σταθερό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ 4 στους 10 εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη στάση του μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αντίστοιχα, το 55,1% κρίνει αρνητικά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, έναντι 36,4% που τον κρίνει θετικά και μάλλον θετικά.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 4,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Όλοι ευθύνονται» για τα Τέμπη

GPO: Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου:

Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2%, έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 9,2%, ΚΚΕ 6,5%, Ελληνική Λύση 3,4%, ΜέΡΑ25 3,1%, Εθνικό Κόμμα 2%, Εθνική Δημιουργία 1%.

GPO: Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή το προβάδισμα της ΝΔ αγγίζει το 4,9%. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 35,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 30,7%.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 4,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Όλοι ευθύνονται» για τα Τέμπη

Επιπλέον, ένας στους δύο πολίτες απαντούν ότι επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, έναντι 45,5% που θεωρεί ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 4,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Όλοι ευθύνονται» για τα Τέμπη

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (43,5%) με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα (33,1%).

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 4,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -«Όλοι ευθύνονται» για τα Τέμπη

Εκλογές 2023: Δεν ξέρετε τι να ψηφίσετε; Αυτό είναι το τεστ που θα σας «λύσει» τα χέρια!

Οι εκλογές 2023 πλησιάζουν και πολλοί από τους πολίτες δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν, καθώς δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να του αντιπροσωπεύει στο 100%. Επειδή όμως στο ίντερνετ μπορείς να βρεις ό,τι θες, το Athensmagazine.gr έψαξε και εντόπισε ένα τεστ που θα σας «λύσει» τα χέρια. Με την ευκαιρία, δείτε τα στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο, από το να μπείτε απλά στην ιστοσελίδα helpmevote.gr και να απαντήσετε 21 ερωτήσεις.

Οι εν λόγω ερωτήσεις αφορούν μερικώς το μεταναστευτικό, την οικονομία και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκλογές 2023 Ελλάδα τεστ

Αφού δώσετε τις απαντήσεις σας, με τη λήξη του τεστ σας εμφανίζεται δίπλα σε κάθε κόμμα το ποσοστό που σας αναλογεί. Υπάρχει και αρνητική βαθμολογία, γι' αυτό μην παραξενευτείτε αν δίπλα από κάποια ονομασία κόμματος δίπλα το σύμβολο «-».

Παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης: «Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι»

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα θα παραμείνει με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης. Μάλιστα, ο πολιτικός προέβη άμεσα σε ανάρτηση δηλώνοντας πως δεν θα τους κάνουν το χατίρι.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις αποφάσεις που έλαβε στη προηγούμενη συνέδριασή της και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, αναφορικά με την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είχε μιλήσει για «γενναία αυτοκριτική» του Παύλου Πολάκη αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε ο πρώην υπουργός στο κομματικό όργανο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε συγκεκριμένα ότι το περιεχόμενό της επιστολής «μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις», ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επιστροφή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαγραφών και προγραφών συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «είμαστε κόμμα. Που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές».

«Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια» είπε.

«Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς. Ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας ότι ζητά δεσμεύσεις από τον Παύλο Πολάκη προκειμένου να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη μετά την απόφαση της υποψηφιότητάς του

Με μία ανάρτηση με πολλούς αποδέκτες ο Παύλος Πολάκης «γιορτάζει» την παραμονή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο κ. Πολάκης, «ανεβάζοντας μία φωτογραφία του μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, να περπατούν μαζί στους δρόμους – πιθανότατα – της Κρήτης, γράφει χαρακτηριστικά:

«Μαζί για τη μεγάλη νίκη! Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Για να ανασάνει η χώρα! Για δικαιοσύνη παντού!».

Ο Σφακιανός πολιτικός, που κινδύνεψε να μείνει και εκτός κόμματος, στην ανάρτησή του έχει και δύο υστερόγραφα:

«ΥΓ1: Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι…».
«ΥΓ2: Η Κρήτη δείχνει πάντα τον δρόμο…».

ΜΑΖΙ για τη μεγάλη ΝΙΚΗ! Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Για να ΑΝΑΣΑΝΕΙ Η ΧΩΡΑ! Για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ! ΥΓ1: Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι... ΥΓ2: Η Κρήτη δείχνει πάντα τον δρόμο...

Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Saturday, March 18, 2023
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share