Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προεκλογικά... προκλητικός ο Ερντογάν: Στο «κόκκινο» η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο

Υπόσχεται... αιώνα της Τουρκίας

29 Οκτωβρίου 2022 10:33
Προεκλογικά... προκλητικός ο Ερντογάν: Στο «κόκκινο» η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά προκλητικοί δια του ηγέτη τους, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμά του για την χώρα σε μία εκδήλωση-υπερπαραγωγή στην Άγκυρα, η οποία διοργανώθηκε από το κόμμα του, το AKP.

Η φιέστα είχε τίτλο «Ο αιώνας της Τουρκίας» και ο Τούρκος πρόεδρος ανέπτυξε τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για τη χώρα του ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου του 2023.

Ουσιαστικά στην εκδήλωση αυτή ο Ερντογάν έκανε μία μεγάλη προεκλογική φιέστα και μεταξύ άλλων αφού έκανε μία αποτίμηση της διακυβέρνησης του, αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία που την έκανε τέμενος, λέγοντας πώς αυτό είναι μία απάντηση στον ιμπεριαλισμό και τις εξωτερικές δυνάμεις που πιέζουν την Τουρκία, αν και την ίδια στιγμή η Ελλάδα δίνει την απάντησή της.

Η πρόταση συνεκμετάλλευσης στην Κύπρο

Η Άγκυρα προτείνει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο επισημαίνοντας την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

«Όπως συμφώνησαν ο Λίβανος και το Ισραήλ έτσι μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους» είναι το νόημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα (27 Οκτωβρίου) ως αποτέλεσμα έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει ένα μοντέλο κοινής λειτουργίας και κατανομή εσόδων, μέσω τρίτου μέρους, για ορισμένες περιοχές αδειών υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο μερών. Αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share