Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν που μηνύθηκε για δύο βιασμούς

Η ζωή και η πορεία της μέχρι σήμερα

22 Ιουνίου 2022 22:28
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν που μηνύθηκε για δύο βιασμούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας στο Παρίσι βρίσκεται η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μέλος της γαλλικής κυβέρνησης ύστερα από δυο μηνύσεις εναντίον της για βιασμό.

Η γεννημένη στην Σπάρτη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, την Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις και είναι η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει θέση στη γαλλική κυβέρνηση. Τα γαλλικά ΜΜΕ αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο θέμα με τις καταγγελίες να αφορούν στην εποχή που ασκούσε το επάγγελμα της γυναικολόγου.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου ήταν ευρωβουλευτής με το κόμμα «En Marche!» του Εμανουέλ Μακρόν από το 2019 και έχει γεννηθεί στη Σπάρτη. Είναι γυναικολόγος και κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει «βαθύτατα Ευρωπαία».

Ποια η πολιτική της καριέρα
Υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και πέρα από την συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δράση της είναι μεγάλη, καθώς είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των LGBT αλλά και μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία και στη διακομματική ομάδα για την ευημερία και τη διατήρηση των ζώων. Να σημειωθεί ότι το 2022, εντάχθηκε στην Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19.

View this post on Instagram

A post shared by Chrysoula Zacharopoulou (@chris_zacharopoulou)

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου εδώ και πάνω από έναν χρόνο (από τον Απρίλιο του 2021) συμπροεδρεύει στο Συμβούλιο Μετόχων της COVAX, μαζί με τον Φερνάντο Ρουίζ Γκόμεζ. Ηταν μάλιστα μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2021.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Νοέμβριο επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share