«Πληρωμένη» απάντηση Αθήνας στον Ερντογάν: «Δεν μπορείτε να πλήξετε την εθνική μας κυριαρχία - Σταματήστε τις προκλήσεις»
«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα»
Μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε αυστηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο και του ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να πλήξει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο «κόκκινο» με τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο αλλά και τις παραληρηματικές και άκρως απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Δείτε επίσης: Ερντογάν και Μπαχτσελί απειλούν πλέον ευθέως την Ελλάδα: «Δεν αστειευόμαστε καθόλου - Mην εξοπλίζετε τα νησιά»
Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:
«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», αναφέρει αρχικά στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτει: «Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε νωρίτερα στις τουρκικές προκλήσεις αναθεωρητισμού με 16 χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.