Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Προβληματισμός στο Μαξίμου - Μητσοτάκης: Σκέφτεται να δημιουργήσει θέση υφυπουργού για την ακρίβεια - «Σύννεφα» ανασχηματισμού στην κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία για τις συνεχείς ανατιμήσεις

23 Μαΐου 2022 12:44
Προβληματισμός στο Μαξίμου - Μητσοτάκης: Σκέφτεται να δημιουργήσει θέση υφυπουργού για την ακρίβεια - «Σύννεφα» ανασχηματισμού στην κυβέρνηση
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προβαίνει σε ανασχηματισμό, ακόμα και μέχρι τα τέλη της εβδομάδος.

Όποτε και αν υπάρξει αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου αυτός δεν θα είναι σαρωτικός, αφού κάτι τέτοιο δεν ανήκει στην πολιτική φιλοσοφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που σκέφτεται πολύ σοβαρά όμως σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δημιουργήσει μια θέση Υφυπουργού για την πάταξη της ακρίβειας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Πρόσθετες ενισχύσεις 171 εκατ. ευρώ για την βιολογική κτηνοτροφία

Σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνεται πως η κυβέρνηση εκεί που χωλαίνει είναι κυρίως στο ζήτημα των ανατιμήσεων το οποίο δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει αφού όπως υποστηρίζει ένα σημαντικό μέρος της οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι πολίτες παρατηρούν καθημερινά φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, πέραν των αναμενόμενων ανατιμήσεων, καθώς όπως υποστηρίζουν για παράδειγμα, δεν μπορεί ένα πρατήριο καυσίμων να πουλάει τη βενζίνη 2,30 ευρώ/λίτρο και το διπλανό του 2,10 ευρώ/λίτρο.

μητσοτακησ-κυριακοσ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μέχρι στιγμής τον ρόλο καταγραφής και παραπομπής σε έλεγχο για τέτοιου είδους φαινόμενα έχει αναλάβει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά το χαρτοφυλάκιό του είναι αρκετά διευρυμένο και καλείται να ανταποκριθεί σε μια πλειάδα άλλων υποχρεώσεων.

Οπότε η σκέψη από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο που θα ασχολείται αποκλειστικά με την πάταξη της ακρίβειας. Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης, πέραν του κ. Γεωργιάδη, υπάρχει ένας αναπληρωτής υπουργός, ο Νίκος Παπαθανάσης και δύο υφυπουργοί: ο Χρίστος Δήμας που είναι αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία και ο Γιάννης Τσακίρης που ασχολείται με τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και ο «κεντρώος» ανασχηματισμός - Πότε θα στηθούν οι κάλπες

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για ένα φθινοπωρινό αιφνιδιασμό. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να προαναγγελθούν από τώρα οι πρόωρες κάλπες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν πέσει προτάσεις για το χρόνο της επόμενης αναμέτρησης.

Σε περίπτωση που αυτές οι προτάσεις τελικά «περπατήσουν» οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου ή το πιθανότερο στις 2 Οκτωβρίου (καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει και τους περισσότερους… υποστηρικτές).

Όπως αναφέρει το «Έθνος» σε μια τέτοια περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και θα ξεδιπλωθεί το «γαλάζιο» σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη βάλει στη δημόσια συζήτηση τα διλήμματα της επόμενης κάλπης, με το βασικότερο να είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί εγρήγορση. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα θελήσει με τις πρόωρες κάλπες να …προλάβει έναν ακόμα χειμώνα με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

εκλογεσ-καλπεσ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Οι υποστηρικτές των φθινοπωρινών εκλογών στην κυβέρνηση ποντάρουν στην καλή πορεία του τουρισμού, που θα βοηθήσει να απορροφηθούν σε ένα βαθμό οι «κραδασμοί» από το κύμα των ανατιμήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι θα δώσουν ένα θετικό αφήγημα στην κυβέρνηση, που θέλει να πάει στις κάλπες με το σύνθημα «η Ελλάδα επέστρεψε».

Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και αυτός έχει σχέση με τα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση βλέποντας μια εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία των τιμών ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο μέτρων στήριξης (αύξηση κατώτατου μισθού, παρεμβάσεις στο ενεργειακό κ.α.).

Ωστόσο δεδομένο είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις ακόμα και αν ενταθεί περαιτέρω η «πίεση» των ψηφοφόρων.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share