Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φώφη Γεννηματά: Η νέα μεγάλη μάχη που δίνει με τον καρκίνο - Το παρασκήνιο για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (Video)

«Θα νικήσω ξανά» - Στο πλευρό της ο πολιτικός κόσμος

13 Οκτωβρίου 2021 07:46
Φώφη Γεννηματά: Η νέα μεγάλη μάχη που δίνει με τον καρκίνο -  Το παρασκήνιο για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ραγδαίες εξελίξεις σηματοδοτεί για την πολιτική σκηνή η κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, που είχε ως συνέπεια την απόφασή της να αποσύρει την υποψηφιότητά της από την εκλογική μάχη για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εισήχθη εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας στον Ευαγγελισμό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, η Φώφη Γεννηματά «εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου».

Φώφη Γεννηματά: «Δε θα συμμετάσχω στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ»

Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια η Φώφη Γεννηματά, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στην «επιδείνωση» της υγείας της και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τους στενούς της συνεργάτες και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη δύσκολη μάχη.

Να σημειωθεί ότι πριν ανακοινώσει την απόφασή της να αποσυρθεί από τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, είχε αναφέρει πως μια ξαφνική αδιαθεσία δεν της επέτρεψε να παραβρεθεί σε εκδήλωση του Κινήματος.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Επισημαίνεται πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη εκτάκτως χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τρίτη.

«Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη χθες Τρίτη 12/10.

Στον αέρα οι εσωκομματικές εκλογές

Υπό το φως των νέων δεδομένων, η προγραμματισμένη για 5 και 12 Δεκεμβρίου διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ είναι προσώρας στον αέρα.

Δύο είναι οι μόνες βεβαιότητες:

  • Η μία, ότι η νυν πρόεδρος του κόμματος αποσύρεται από την κούρσα. Μια απουσία ηχηρή, που επηρεάζει όλη την διαδικασία.
  • Η δεύτερη, (απόρροια της πρώτης) ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Οι τρεις μέχρι σήμερα υποψήφιοι καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Είτε προκειμένου να επιχειρήσουν να προσεταιριστούν τους προεδρικούς-γεννηματικούς, είτε υπό την πιθανή προοπτική εμφάνισης μιας νέας υποψηφιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο, Παρασκευή 15/10 λήγει τυπικά η προθεσμία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, και ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία πρέπει να εισηγηθεί αντιστοίχως στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να πάρει γρήγορα τις όποιες αποφάσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά των τριών άλλων υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προεκλογικές δραστηριότητές του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε από την πρώτη στιγμή, πως «είναι δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», ενώ μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ενημερώθηκε από στενούς συγγενείς και φίλους της Φώφης Γεννηματά για την κατάσταση της υγείας της.

Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε αναρτήσεις του στο twitter, εξέφρασε την ευχή να βγει νικήτρια και ανακοίνωσε για λόγους «στοιχειώδους δεοντολογίας και συντροφικής αγάπης» την αναβολή των ομιλιών του σε Περιστέρι και Πειραιά τις επόμενες δύο ημέρες.

Συζητήσεις για αναβολή των διαδικασιών

Στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη πάντως το ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών διαδικασιών. Ορισμένοι συζητούν την αναβολή της εκλογής για μετά τις γιορτές (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά αλλά και από τη βούληση των υποψηφίων.

Τυπικά, απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ - προφανώς σε συμφωνία με τους υποψήφιους - και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναβολής των διαδικασιών.

Νέες υποψηφιότητες;

Ενα ακόμη ζήτημα, είναι εάν θα δώσει η ΕΔΕΚΑΠ το «πράσινο φως» για να τεθούν νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία. Είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στο παρασκήνιο καθώς η απόσυρση Γεννηματά, φέρνει τα πάνω κάτω. Συζητήσεις γίνονται υπόγεια, αλλά είναι ακόμη νωρίς, καθώς οι εξελίξεις είναι νωπές και το θέμα απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

Τι θα κάνουν οι «γεννηματικοί»

Κρίσιμο επίσης ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι «προεδρικοί», τα στελέχη δηλαδή που στηρίζουν την Φώφη Γεννηματά όλο αυτό το διάστημα. Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο «στρατόπεδο» των γεννηματικών οι οποίοι απέφευγαν να συζητήσουν την επόμενη ημέρα.

Το μπλοκ είναι σημαντικό αριθμητικά, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί και αν θα είναι ενιαία η στάση του. Δεν είναι γνωστό ακόμη επίσης, εάν η ίδια η Φώφη Γεννηματά, θελήσει να δώσει κατεύθυνση ή εάν θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν.

Επιπλέον, οι περισσότεροι (από τα προβεβλημένα στελέχη τουλάχιστον), δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με τους άλλους υποψηφίους, ως εκ τούτου, μια νέα υποψηφιότητα θα δρούσε «ανακουφιστικά» για το γεννηματικό μπλοκ.

Υπό αυτό το δεδομένο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισηγήσεις - έκπληξη για έτερο υποψήφιο. Ονόματα όπως του έμπειρου Κώστα Σκανδαλίδη, του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, του εκπροσώπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη καθώς και του Παύλου Γερουλάνου, συζητούνται κατ' ιδίαν σε «ζυμώσεις», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απηχούν τις απόψεις των ενδιαφερομένων.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ακουστεί για υποψηφιότητα, ο ίδιος ωστόσο είχε αποφασίσει να μην κατέβει. Ουδείς γνωρίζει αν με τα νέα δεδομένα αναθεωρήσει τη στάση του.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share