Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επικοινωνία 30 λεπτών Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στο επίκεντρο Αφγανιστάν, πρόσφυγες και φωτιές

Τι συμφώνησαν

20 Αυγούστου 2021 20:41
Επικοινωνία 30 λεπτών Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στο επίκεντρο Αφγανιστάν, πρόσφυγες και φωτιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για περίπου 30 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν σε καλό κλίμα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Οπως αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα, Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Τι συμφώνησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές φωτιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας, στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

 Επικοινωνία 30 λεπτών Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στο επίκεντρο Αφγανιστάν, πρόσφυγες και φωτιές

Η αντίδραση της Ελλάδας μετά από όσα έγιναν στο Αφγανιστάν

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

αντίδραση ελλάδα αφγανιστάν

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Αφγανιστάν: Στην Αθήνα ο 32χρονος Έλληνας πολίτης - «Ευχαριστώ την Ελλάδα»

Επέστρεψε στην Ελλάδα, ο Έλληνας μεταφραστής που φυγαδεύτηκε από το Αφγανιστάν μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad ταξίδεψε πριν από τρεις μέρες στο Ισλαμαμπάντ, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Η επιχείριση απομάκρυνσής του από την Καμπούλ πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με ομολόγους του άλλων κρατών.

Ο μεταφραστής έγινε δεκτός στο Ισλαμαμπάντ από αξιωματούχους της ελληνικής πρεσβείας και σήμερα έφτασε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Αφγανιστάν: Νεκρή συγγενής δημοσιογράφου της Deutsche Welle από τα πυρά των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle έπεσε νεκρός από σφαίρες μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο. Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν να τραπούν σε φυγή την τελευταία στιγμή και διαφεύγουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συντακτών μας από τους Ταλιμπάν είναι απίστευτα τραγική και δείχνει τον οξύ κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Πέτερ Λίμπουργκ.

«Οι Ταλιμπάν προφανώς διεξάγουν ήδη μια οργανωμένη αναζήτηση για δημοσιογράφους στην Καμπούλ και επίσης στις επαρχίες», πρόσθεσε. «Ο χρόνος εξαντλείται!», κατέληξε. Παράλληλα δείτε και την φωτογραφία των Ταλιμπάν που κάνει το γύρο στα social media.

Αφγανιστάν: Βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη σε τροχούς αεροσκάφους στην Καμπούλ

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share