Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Το ανακοίνωσε η κυβέρνηση

20 Αυγούστου 2021 10:35
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Ερντογάν για το Αφγανιστάν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο το Αφγανιστάν και το προσφυγικό εντός στις 7.30 το απόγευμα ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν».

Η ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν επηρεάζουν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα και την ΕΕ όσον αφορά το προσφυγικό, και όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, έχουν γίνει ήδη συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την αποφυγή νέου προσφυγικού κύματος.

Μητσοτάκης Ερντογάν Αφγανιστάν

Όπως φαίνεται, ο δίαυλος των διπλωματικών συμβούλων του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν Ελένης Σουρανή – Ιμπραήμ Καλίν έχει αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν ήδη 4 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, κάτι που προκαλεί σημαντικές κοινωνικά προβλήματα, ενώ η γείτονα απειλείται με νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν που θα επιτείνουν την ένταση. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάνει λόγο ακόμα και άλλων 6 εκατ. Αφγανών στην Τουρκία!

Η αντίδραση της Ελλάδας μετά από όσα έγιναν στο Αφγανιστάν

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

αντίδραση ελλάδα αφγανιστάν

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Αφγανιστάν: Απίστευτη εικόνα με 600 πρόσφυγες μέσα σε αμερικανικό μεταγωγικό - Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις

Ακόμη μια εικόνα από το Αφγανιστάν, από την απόγνωση εκατοντάδων ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Το νέο συγκλονιστικό πλάνο καταγράφηκε μέσα στο αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό C-17, που επρόκειτο να φύγει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν για το Κατάρ το βράδυ της Κυριακής (15.08.2021). Είχαν περάσει μόλις λίγες ώρες αφού οι Ταλιμπάν είχαν μπει στην αφγανική πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, πρόσφυγες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία 20 χρόνια μετά την πτώση τους, στοιβάχτηκαν στο αμερικανικό μεταγωγικό με την ελπίδα να φύγουν από το Αφγανιστάν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Γυναίκες, άνδρες, παιδιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπήκαν στο αμερικανικό C-17 για να φύγουν. Το φορτίο ήταν τεράστιο για το μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού, πλησίασε το ρεκόρ επιβατών που έχουν μεταφερθεί ποτέ με μεταγωγικό της Boeing. Και ενώ το C-17 δεν επρόκειτο να παραλάβει, για να μεταφέρει εκτός Αφγανιστάν τόσο κόσμο, το πλήρωμα δεν θέλησε να εκδιώξει τους πρόσφυγες από το αεροπλάνο. Και αποφάσισαν να τους αφήσουν…

Δείτε την συγκλονιστική εικόνα

 Απίστευτη εικόνα με 600 πρόσφυγες

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share