Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Απίστευτος Ερντογάν: «Λυπάμαι να βλέπω συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου»

Ξέφυγε και πάλι...

7 Μαΐου 2021 15:59
Απίστευτος Ερντογάν: «Λυπάμαι να βλέπω συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μια φορά ξέφυγε, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να εκφράζει ευθέως την ενόχλησή του για τη συμμαχία Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής (7/5), καθώς και το προηγούμενο σόου του, σχολιάζοντας την πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου αυτή την εβδομάδα, o Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να προσεταιριστεί και πάλι τους Αιγύπτιους και δη τον αιγυπτιακό λαό, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον πρόεδρο Σίσι, λέγοντας ότι η Αίγυπτος είναι αδελφή χώρα και ότι τον λυπεί που έχουν συμμαχήσει αναγκαστικά με τους Έλληνες.

Η νέα πρόκληση από τον Ερντογάν για τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου

«Απέναντι στον αιγυπτιακό λαό η στάση μας είναι πολύ θετική, όπως γνωρίζετε. Ο τουρκικός λαός έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αιγυπτιακό λαό και μεταξύ μας υπάρχει μία αδελφοσύνη. Γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την ιστορική ένωση με το λαό της Αιγύπτου. Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαλόγου και θα την επεκτείνουμε. Στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που την χειραγωγούν άλλοι, αντιθέτως η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί μόνη της όρθια.

Το να βλέπουμε το αιγυπτιακό λαό να είναι με το ζόρι με τον ελληνικό λαό, μας αυτό μας λυπεί. Το να βλέπουμε να συμμαχούν μαζί τους, μας λυπεί. Κι αυτό το έχω ξαναπεί άλλωστε. Τώρα έχει αρχίσει μια νέα διαδικασία. Πρώτα ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μετά εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας και διευρύνοντας αυτή διαδικασία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο άνοιγμα που έκανε προς τις αλλόθρησκες και αλλοεθνείς μειονότητες στην Τουρκία μέσω του δείπνου ιφτάρ την περασμένη Τρίτη. Όπως ανέφερε, άκουσε τα προβλήματα των μειονοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα του και χάρηκε που όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντί τους.

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω από τους ίδιους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι εδώ στην Τουρκία και ακούγοντάς τους να λένε ότι είναι ευχαριστημένοι, φυσικά με χαροποίησε κι εμένα ιδιαιτέρως. Θα τους στηρίζουμε πάντα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις αναστήλωσης ναών τα τελευταία χρόνια.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share