Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025

Γρίφος με τα σκουπίδια και τα αυξημένα τέλη: Τι ισχύει με την καταβολή του τέλους ταφής από τους δήμους;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

8 Ιανουαρίου 2025 07:45
Γρίφος με τα σκουπίδια και τα αυξημένα τέλη: Τι ισχύει με την καταβολή του τέλους ταφής από τους δήμους;
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Tο υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί επιστροφή στην τιμολογιακή πολιτική του 2024 όσον αφορά στην καταβολή του τέλους ταφής από τους δήμους, έτσι ώστε να κληθούν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Το τέλος ταφής επιβλήθηκε προκειμένου να εφαρμόσουν προγράμματα ανακύκλωσης, μειώνοντας τις ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και οι πολίτες είναι πιθανό να πληρώσουν αυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Επιστροφή στην τιμολογιακή πολιτική του 2024 όσον αφορά την καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από τους δήμους, έτσι ώστε να κληθούν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα, δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε τους εκπροσώπους της περιφέρειας και των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης βρέθηκαν πολλοί δήμοι της Αττικής την πρώτη εβδομάδα του έτους. Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), η οποία αποφασίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου, οι 66 δήμοι της Αττικής καλούνταν να πληρώσουν το 2025 οφειλές για το τέλος ταφής που αντιστοιχούν σε 18 μήνες (δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και όλο το 2025) συνολικά 203 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 κλήθηκαν να καταβάλουν 93 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων από 18 εκατ. ευρώ το 2024 καλείται να καταβάλει 30 εκατ. μέσα στο 2025.

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 στοιχήματα της Αθήνας: Παρεμβάσεις που θα αλλάζουν την όψη της πρωτεύουσας μέσα στο 2025

Γρίφος με τα σκουπίδια και τα αυξημένα τέλη: Τι ισχύει με την καταβολή του τέλους ταφής από τους δήμους;

Το θέμα που προέκυψε από την αρχή του χρόνου αποτελεί ένα πρόβλημα του οποίου η αντιμετώπιση αναβάλλεται από το 2021, οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, από την αρχή του 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής στους δήμους για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ομως δόθηκαν παρατάσεις για την καταβολή των οφειλομένων, έως την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ. Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και 164 δήμοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας να κριθεί παράνομο και καταχρηστικό το τέλος ταφής. Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί

Πολλοί δήμοι της Αττικής βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης – Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

η απόφαση, που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Το τέλος ταφής επιβλήθηκε προκειμένου να πιεστούν οι δήμοι να εφαρμόσουν προγράμματα ανακύκλωσης και να μειώσουν τις ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Ωστόσο όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στη θέση να πληρώσουν αυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι τριτοκοσμική.

Ομως το ζήτημα που προκάλεσε την παρέμβαση του ΥΠΕΣ είναι μια μικρή παράμετρος της αδυναμίας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική. Εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες ο ΧΥΤΑ στη Φυλή «βρίσκεται στα όριά του». Ταυτόχρονα εξαγγέλλονται νέα σχέδια διαχείρισης, όμως ελάχιστα μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων της Αττικής που καταλήγει σε ταφή. Επίσης, σταθερά χαμηλός παραμένει ο όγκος των απορριμμάτων που ανακυκλώνεται, ενώ δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία. Ενδεικτικά, η τελευταία έκθεση με στοιχεία για την ανακύκλωση τα οποία δημοσίευσε ο αρμόδιος οργανισμός ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ήταν το 2018.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον οποίο συναποτελούν οι 66 δήμοι της Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. «Ο ΕΔΣΝΑ την προηγούμενη περίοδο (σ.σ. όταν περιφερειάρχης Αττικής ήταν ο Γιώργος Πατούλης) ξόδεψε 275 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις υλικοτεχνικής υποδομής, οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τώρα λοιπόν απλώς ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει χρήματα και γι’ αυτό προσπαθεί να πάρει από τους δήμους περισσότερα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει στην «Κ» o Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Ο ίδιος έχει πολλές

Δεν υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης, ενώ οι πολίτες είναι πιθανό να πληρώσουν αυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Γρίφος με τα σκουπίδια και τα αυξημένα τέλη: Τι ισχύει με την καταβολή του τέλους ταφής από τους δήμους;

φορές εκφραστεί κατά της διάταξης που θέλει την Περιφέρεια Αττικής πρόεδρο του συνδέσμου, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη περιφέρεια. «Ο ΕΔΣΝΑ βρίσκεται ακόμη στο σημείο-μηδέν της διαχείρισης απορριμμάτων», τονίζει.

Το 2023 ο ΕΔΣΝΑ εισέπραξε από τους δήμους της Αττικής 32 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν στον ΕΟΑΝ (εγκύκλιος του υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για την εφαρμογή του άρθρου 38 του νόμου 4819/2021) για να εκπονήσει πολιτικές ανακύκλωσης, ουσιαστικά δηλαδή μέσω άλλης οδού να επιστρέψουν στους δήμους. «Τα χρήματα αυτά παρακρατήθηκαν ή ξοδεύτηκαν, κανείς δεν γνωρίζει», σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλος. Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έχει προσφύγει κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την προσωρινή τιμολογιακή πολιτική για το 2025, ενώ ανάλογες προσφυγές προετοιμάζουν οι Δήμοι Λυκόβρυσης - Πεύκης και Αμαρουσίου.

Απογοητευτικά στοιχεία

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στο σημείο-μηδέν και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2024, ο μέσος όρος ανακύκλωσης στην Ε.Ε. διαμορφώνεται το 2022 στο 44%. Στην Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ανακύκλωση περίπου στο 17%, ωστόσο η χώρα μας μαζί με τη Βοσνία-ερζεγοβίνη και τη Σερβία δεν έχουν δώσει τα σχετικά στοιχεία στη Eurostat για το ίδιο έτος. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο που περνάει από το 2010 και μετά ανεβάζουν ταχύτητα, η Ελλάδα παραμένει σταθερά χαμηλά, καθώς το συνολικό ποσοστό της ανακύκλωσης μέσα στην τελευταία δεκαετία ανέβηκε περίπου κατά 2%.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί έως το 2025, η ανακύκλωση ή προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση θα πρέπει να φθάσει στο 55% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ τα απορρίμματα που καταλήγουν σε ταφή θα πρέπει να περιορισθούν στο 10% έως το 2035. Η Ελλάδα θάβει σήμερα το 77% των απορριμμάτων της, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν στο 85%.

Εφημερίδα Καθημερινή

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share