Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025

Τα 5 στοιχήματα της Αθήνας: Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της πρωτεύουσας μέσα στο 2025

Θα αλλάξουν όμως τον προσανατολισμό της πόλης;

8 Ιανουαρίου 2025 07:41
Τα 5 στοιχήματα της Αθήνας: Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη της πρωτεύουσας μέσα στο 2025
Πηγή φωτογραφίας: shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Για τις πόλεις δεν υπάρχουν «σημαντικές» ή «ασήμαντες» χρονιές. Ποιος θα μπορούσε να προεξοφλήσει ότι το 2001 θα εξελισσόταν (δυστυχώς) σε έτος-ορόσημο όχι μόνο για τη Νέα Υόρκη αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα; Ακόμα και για θετικά γεγονότα, όπως είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θεωρητικά έχουν ευεργετική επίδραση στη ζωή μιας πόλης, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι. Το Παρίσι, για παράδειγμα, μπορεί να ανανέωσε τη φήμη του, αλλά δύσκολα θα ισχυριστεί ότι οι (εξαιρετικά επιτυχημένοι) Αγώνες έβαλαν τη σφραγίδα τους στη μεγάλη ιστορία της πόλης.

Oι 5 αλλαγές στην Αθήνα

  • Το φρένο στο Airbnb

Για την Αθήνα το 2025 προδιαγράφεται ως μια χρονιά με αυξημένο ενδιαφέρον για μια σειρά από λόγους. Εχει σημασία να τους απαριθμήσουμε. Πρώτον, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή η δοκιμαστική απαγόρευση λειτουργίας νέων ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στα τρία πιο κεντρικά και πιο δημοφιλή δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, καλύπτοντας γεωγραφικά μια σημαντική ακτίνα περιοχών όπου οι μισθώσεις Airbnb κάνουν... πάρτι (ενδεικτικά: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Μετς, Νέος Κόσμος, Παγκράτι κ.ά.). Η απαγόρευση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα πλήρες ημερολογιακό έτος και ανάλογα με τη συμπεριφορά της αγοράς θα αποφασιστεί η παράτασή της ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του μέτρου θα κρίνει πολλά για το πραγματικό αποτύπωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην οικιστική κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη.

  • Το Τατόι

Εντός του 2025 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μια σειρά σημαντικών έργων από την πρώτη φάση του Ταμείου Ανάκαμψης και στην περίπτωση της Αθήνας ξεχωρίζει η δρομολογούμενη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου (συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ), καθώς μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να αποδοθούν στο κοινό οι βασικές μουσειακές υποδομές του, με πρώτο και σημαντικότερο το αναμορφωμένο θερινό ανάκτορο. Αυτό θα είναι το πετράδι του στέμματος στη νέα εποχή του Τατοΐου, που συμπίπτει και με τη φυσική αναγέννηση του κτήματος ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Καθώς δεν έχει παραδοθεί η μουσειογραφική μελέτη για το ανάκτορο, εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις και προβληματισμοί για τον τρόπο που η ελληνική πολιτεία πρόκειται να φωτίσει τον βασικό μουσειακό χώρο μιας έκτασης με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Οι «ανησυχούντες» διαβλέπουν στις προθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού μια κάπως προβλέψιμη και πιο «απονευρωμένη» ανάγνωση της ιστορίας των θερινών ανακτόρων μέσα από συμβατικές προθήκες με αντικείμενα, σε αντίθεση με αυτό που θα συμβάδιζε περισσότερο με τις σύγχρονες μουσειογραφικές αντιλήψεις και το οποίο θα έβλεπε το ανάκτορο του Τατοΐου ως αυθεντικό μουσείο του εαυτού του.

  • Το νέο Χίλτον

Αθήνα αλλαγές
Η νέα εκδοχή του εμβληματικού Χίλτον, το Conrad Athens, θα συνδυάζει την τουριστική με την οικιστική ανάπτυξη σε ένα πρότζεκτ ύψους 340 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει 307 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences.

Για το 2025 έχει προαναγγελθεί η σταδιακή επαναλειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος του Χίλτον με τη νέα, πολυδύναμη μορφή του, όπου εκτός από τις καθαρά ξενοδοχειακές υποδομές αναπτύσσεται και μια σειρά κατοικιών των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton. Μαζί με τους χώρους γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, κατανάλωσης ειδών πολυτελείας και τη λειτουργία μιας σύγχρονης λέσχης μελών, η νέα εποχή του εμβληματικού Χίλτον υπό τη νέα του ονομασία (The Ilisian) εμπλουτίζει το αθηναϊκό οικοσύστημα με ένα νέο υβρίδιο που φιλοδοξεί να συνδυάσει δύο από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη. Μιλάμε ταυτόχρονα για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο, ύψους 340 εκατ. ευρώ. Το νέο Conrad Athens αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει 307 δωμάτια και σουίτες με μοναδική θέα στην Αθήνα, καθώς και μία mega suite 400 τ.μ. Αναπτύσσονται επίσης 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου.

  • Η Βασιλίσσης Ολγας

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην πολυσυζητημένη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας, δευτερεύοντα οδικό άξονα στο κέντρο της Αθήνας που όμως έχει ενοχοποιηθεί για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στη Βασιλέως Κωνσταντίνου από τη στιγμή που έκλεισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να πεζοδρομηθεί. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα «άνοιγε» τη Βασιλίσσης Ολγας, χωρίς να έχει υπολογίσει το προγραμματισμένο έργο που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη. Στη διελκυστίνδα προστέθηκε η ανεύρεση αρχαιοτήτων που καθυστέρησαν το έργο. Η νέα επίσημη θέση του νυν δημάρχου όπως εκφράστηκε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι η Βασιλίσσης Ολγας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας –εφόσον θα συνεχιστεί να επιτρέπεται η διέλευση μέσων μαζικής μεταφοράς (τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ)–, αποσυμφορώντας την κίνηση «όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». Αυτό δεν σημαίνει «άνοιγμα» για όλους και για όλες τις ημέρες, αλλά για κατ’ εξαίρεση άρση της απαγόρευσης όταν το επιβάλλουν οι περιρρέουσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Σε επικοινωνία μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων Α.Ε.» Χρόνη Ακριτίδη, μας είπε ότι ακόμα κι αν τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί (μόλις μετά τις γιορτές το εργοτάξιο θα επεκταθεί δυτικά, προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός) τον προσεχή Μάρτιο, αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε μέχρι το καλοκαίρι γιατί ο εργολάβος έχει ξεμπερδέψει με τα πιο «χοντρά» (μετακίνηση, εκσυγχρονισμός δικτύων υποδομών), που σημαίνει ότι στην απέναντι όχθη του δρόμου δεν θα χρειαστεί να σκάψουν σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες... πρόσκρουσης σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ωστόσο, σε μια περιοχή τόσο υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την επέκταση του εργοταξίου θα διακοπεί η διέλευση του τραμ και η σύνδεση με την τερματική στάση στην πλατεία Συντάγματος.

  • Η ανάσταση της Σταδίου

Το νέο έτος είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί σε χρονιά-ορόσημο για την ανάκαμψη της ταλαιπωρημένης οδού Σταδίου που για πολλές δεκαετίες υπήρξε η εμπορική ραχοκοκαλιά του κέντρου της Αθήνας και το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα εξέπεσε σε ένα καθεστώς βίαιης υποβάθμισης, απαξίωσης και σταδιακής ερημοποίησης. Η προγραμματισμένη για την άνοιξη έναρξη επαναλειτουργίας της Στοάς Αρσακείου (αυτή τη φορά ως πολυδύναμου γαστρονομικού προορισμού) έχει αναπτερώσει τις ελπίδες όσων αρνούνται να συμβιβαστούν με τη δυσοίωνη μοίρα του δρόμου. Η επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τη λειτουργία δέκα διαφορετικών εστιατορίων, μιας πρότυπης αγοράς ελληνικών προϊόντων, εμπορικών καταστημάτων με πρόσοψη στην οδό Σταδίου και μικρότερων χώρων που θα υποστηρίζουν τον αστικό χαρακτήρα της παρέμβασης. Το μέγεθος αλλά και το είδος της επένδυσης υπόσχονται έναν ιδιαίτερα ελκυστικό πολυχώρο ικανό να προσελκύει κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε μια μέχρι πρότινος «νεκρή ζώνη» του αθηναϊκού κέντρου. Από κοντά και μια σειρά πολύ σημαντικών επενδύσεων των μεγάλων τραπεζών σε προβεβλημένα ακίνητα του δρόμου τονώνουν την αισιοδοξία για τη Σταδίου, όπως φυσικά και η έναρξη εργασιών σε ένα από τα πιο σημαντικά, αρχιτεκτονικά μιλώντας, κτίρια, το Μέγαρο Αθηνογένους, που οι περισσότεροι Αθηναίοι αναγνωρίζουν μόνο ως διαχρονικό ερείπιο. Σε παράλληλη τροχιά αναγέννησης βρίσκεται και η οδός Πατησίων. Εκεί τη νέα εποχή έχει εγκαινιάσει στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία του Μινιόν, καθώς εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν ήδη εγκατασταθεί σε τρεις ορόφους του νέου συγκροτήματος, ενώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο υπόλοιπο κτίριο, εκεί όπου θα λειτουργήσει το νέο μεγάλο κατάστημα των Zara αλλά και τα γραφεία της Inditex. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η επένδυση για την οικιστική μονάδα του Μινιόν σε παρακείμενο κτίριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Η απαγόρευση λειτουργίας νέων ακινήτων τύπου Airbnb σε τρία δημοτικά διαμερίσματα για τουλάχιστον ένα χρόνο θα κρίνει πολλά για το πραγματικό αποτύπωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην οικιστική κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη.

Εφημερίδα Καθημερινή

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share