Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης δε σταματά για τα νοικοκυριά: Ξεμένουν από χρήματα στα μέσα του μήνα - «Πονοκέφαλος» για τα καύσιμα μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Τα πάνω κάτω έρχονται τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια σκηνή

14 Απριλίου 2024 09:54
Ο εφιάλτης δε σταματά για τα νοικοκυριά: Ξεμένουν από χρήματα στα μέσα του μήνα - «Πονοκέφαλος» για τα καύσιμα μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω απο 300 drones και πυραύλους, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή από εδώ και στο εξής.

Ο φόβος μιας περιφερειακής σύγκρουσης είναι πλεόν ορατός και ακόμη και για τους πιο αισιδόξους ο κίνδυνος να επηρεαστούν οι οικονομίες των χωρών σε παγκόσμια κλίμακα είναι παρών.

Μιλώντας στο MEGA, η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, ανέφερε: «Εμάς, η γεωστρατηγική μας θέση, είναι να είμαστε κοντά στις εξελίξεις αυτές. Την εβδομάδα αυτήν, ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισκεφτήκαμε την Κύπρο. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν πώς λειτουργεί ο διάδρομος της ανθρωπιστικής βοήθειας και πόσο κοντά είναι και η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα σε αυτές τις εξελίξεις. Δυστυχώς φάνηκε ότι ήρθε πιο γρήγορα η ώρα και είμαστε προ των εξελίξεων».

Όπως λέει η ίδια: «Πιστεύω ότι δύο πράγματα σε αυτό το κομμάτι. Ένα είναι πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και το δεύτερο, όσον αφορά την ακρίβεια, αν θα κλιμακωθούν και με ποιον τρόπο οι τιμές, και τι δικλείδες θα μπορέσουμε να βάλουμε».

«Θεωρώ ότι μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τέθηκαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες για να μπορέσει να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια. Ξέρουμε ότι είναι κάτι δύσκολο. Είναι μια δύσκολη μάχη (…) όμως δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου και να πω ότι δεν κάναμε τίποτα», συμπληρώνει.

Από τη δική του πλευρά, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Η ΕΕ και όλη η διεθνής κοινότητα είναι επιτακτικό να αναλάβουν άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατεί σε αυτό, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πάντα ήμασταν μια χώρα που πάσχιζε για την ειρήνευση και την σταθερότητα. Απαιτείται άμεση διπλωματική επίλυση στη Μέση Ανατολή και πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ανεξέλεγκτη εξέλιξη της ανησυχητικής αυτής κατάστασης και της επιθετικότητας», συμπληρώνει.

Ενώ σχετικά με την ακρίβεια τονίζει τον φόβο του «να επαναληφθεί το ίδιο έργο που βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια»: «Υπάρχει κάποια εξέλιξη διεθνής, οι τιμές κατευθείαν ανεβαίνουν, χωρίς να δικαιολογείται αυτό από την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτό. Προκύπτει ότι συνεχώς αποτυγχάνει να τιθασεύσει την αισχροκέρδεια».

«Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη χειρότερη χώρα στις χώρες της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη. Είμαστε πρωταγωνιστές στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είμαστε πρωτοδεύτεροι στο κόστος στέγασης σε σχέση με την αγοραστική δύναμη και το εισόδημα. (…) Θα έπρεπε να στείλει μήνυμα η κυβέρνηση με αυστηρούς ελέγχους, να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να δείξει ότι έμπρακτα προσπαθεί», καταλήγει.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναφέρει:

«Κάθε διεθνές γεγονός, μεγάλο ή μικρότερο, επηρεάζει την Ελλάδα περισσότερο από ό,τι επηρεάζει τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μια οικονομία η οποία, όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένη, αλλά είναι περισσότερο ευάλωτη σε όλες αυτές τις διεθνείς εξελίξεις. Κατευθείαν υπάρχει μια τεράστια αύξηση, πρώτα στις τιμές των καυσίμων, γιατί προφανώς δεν υπάρχουν οι ενέργειες από το υπουργείο για έλεγχο των τιμών. Υπάρχει μια τεράστια αισχροκέρδεια που συμβαίνει σε μια σειρά από προϊόντα».

«Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι είναι παρατηρητής των διεθνώς εξελίξεων και των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές. Βάζουμε ένα μικρό πρόστιμο για να μη μας λένε ότι δεν κάνουμε τίποτα», κλείνει.

«Φεύγει» ο μισθός πριν τελειώσει ο μήνας

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποκαλύπτουν το δράμα που βιώνουν οι Έλληνες από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 μέχρι το 2022, δηλαδή προτού καν κορυφωθεί η έκρηξη ακρίβειας που τσακίζει τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, η κατακρήμνιση των λαϊκών εισοδημάτων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 24,4% από το 2008 μέχρι το 2022.

Το 2008, η συνολική μηνιαία δαπάνη ήταν 2.117 ευρώ, ενώ το 2022 είναι μόλις 1.600 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές οικιακών συσκευών, με τη μηνιαία δαπάνη να φθάνει μόλις το 0,62% το 2022.

Το 2008, ο μέσος καταναλωτής ξόδευε το 8,22% του εισοδήματός του για είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ το 2022 ξοδεύει για αυτά τα είδη μόλις το 4,83%.

Επιπλέον, το 2008, μόλις το 4,75% των νοικοκυριών είχε χαμηλό εισόδημα που έφθανε τα 750 ευρώ, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό ανέβηκε φθάνοντας το 7,64%.

Ειδικότερα, σχεδόν 4 στα 10 (39,7%) νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά (26,2%) καθυστερεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, το 21,8% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών θέρμανσης και το 10% την πληρωμή φροντιστηρίου/παιδικού σταθμού κ.λπ.

Στα ύψη και οι τιμές των καυσίμων

Ένα ακόμη πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αποτελεί η σταθερά αυξανόμενη τιμή των καυσίμων. Την πρωτιά στην αύξηση φαίνεται πως την έχουν τα νησιά, όπου η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις για την τιμή της βενζίνης το Πάσχα είναι ανησυχητικές.

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτοτογλου, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές της βενζίνης και προέβλεψε πως ολοένα και θα αυξάνονται.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Μέση ανατολή, επιβαρύνουν την τιμή του αργού πετρελαίου και κατ΄επέκταση του διυλισμένου προϊόντος και ακόμα περισσότερο την τσέπη μας», είπε αρχικά.

«Υπάρχουν αυξήσεις λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου της προηγούμενης εβδομάδας. Τώρα ξεκινάμε προς τα πάνω και οι προβλέψεις για την άλλη εβδομάδα είναι ότι θα έχουν αυξητική τάση. Σίγουρα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ. Στην νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κάτω από 2 ευρώ βενζίνη. Αν δεν δούμε μείωση του πληθωρισμού, δεν θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών», προειδοποίησε.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην τιμή αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρωζώνη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν 1,934 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν στα 1,759 ευρώ.

Οι αυξήσεις επηρεάζουν και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, καθώς οι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα προτιμούν να αγοράζουν φθηνή βενζίνη από τη Βουλγαρία – κάτι που κάνουν, εξάλλου, και με τις αγορές ειδών σούπερ μάρκετ…

Απαγορευμένες και φέτος οι διακοπές για τους Έλληνες

Όλα δείχνουν ότι θα είναι λιγότερες οι μέρες που θα κάνουν διακοπές οι Έλληνες φέτος. Από την άλλη, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα τελικά νούμερα των κρατήσεων του καλοκαιριού.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, απέδωσε αυτή την εκτίμησή του σε μια «πανευρωπαϊκή ύφεση» με αρνητικά νούμερα, ενώ για τους Έλληνες – και φέτος – ανέφερε ότι θα πάνε διακοπές, αλλά για λιγότερες μέρες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share