Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Σε άμεσο κίνδυνο ο «εθνικός χρυσός» - Έρχεται ο αφανισμός της φέτας!

Εξαφανίζεται σιγά σιγά από τα σούπερ μάρκετ και όχι για καλό λόγο...

12 Σεπτεμβρίου 2023 14:42
Σε άμεσο κίνδυνο ο «εθνικός χρυσός» - Έρχεται ο αφανισμός της φέτας!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ράλι των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, με βασικά προϊόντα να βλέπουν σημαντικές αυξήσεις. Η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί όσο προχωράμε προς τον Χειμώνα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προχωρούν σε περικοπές ακόμα και βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι η φέτα.

Δείτε επίσης: Πήραν «φωτιά» τα ράφια του Σκλαβενίτη – Τι κερδίζουν όσοι πάνε νωρίς

Μπορεί πριν από κάποιους μήνες να μην έλειπε από το οικογενειακό τραπέζι, ωστόσο

Πληρωμή-σοκ σε σούπερ μάρκετ: 500 αντί για 300 ευρώ!

Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις «φωτιά» σε 800 προϊόντα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

, όπως δείχνουν τα στοιχεία και όπως προειδοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), φαίνεται πως η φέτα περνά κρίση.

Η ΕΔΟΦ σε επιστολή της προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φέτα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της και κατηγορεί την ηγεσία για αδράνεια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, κ. Ιωάννης Βιτάλης, η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται.

Εν όψει νόμου που έχει προγραμματιστεί προς ψήφιση την 15η Οκτωβρίου, η ΕΔΟΦ παραθέτει στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών:

Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκοπό. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.

Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης. Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.

Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.

Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).

Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.

Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε) προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share