Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Πληρωμή-σοκ σε σούπερ μάρκετ: 500 αντί για 300 ευρώ!

Σε τεράστια απόγνωση οι πολίτες

4 Οκτωβρίου 2022 14:55
Πληρωμή-σοκ σε σούπερ μάρκετ: 500 αντί για 300 ευρώ!
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ακρίβεια χτυπάει άγρια το καλάθι της νοικοκυράς, καθώς το συνολικό κόστος για το γέμισμα του έχει διπλασιαστεί και από 300 ευρώ έχει εκτοξευτεί στα 500 ευρώ.

Αυξάνονται οι τιμές, υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος και όλα αυτά μαζί έχουν φέρει τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Δείτε επίσης: «Έσκασε» η μεγάλη ανακοίνωση από τα Lidl - Αυτό που περίμεναν όλοι επιτέλους...

Αν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε τον Μάρτιο 300 ευρώ για να γεμίσει το καλάθι, σήμερα για τα ίδια προϊόντα χρειάζεται 500 ευρώ Γολγοθάς είναι πλέον η καθημερινότητα του πολίτη, γιατί κάθε μέρα έχει να παλέψει με την ακρίβεια, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης.

Το ίδιο «καλάθι» που κόστιζε 300, κάνει τώρα 500€

Ενώ ακριβαίνουν οι τιμές μειώνονται και οι συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ κι αυτό είναι διπλό χτύπημα για την τσέπη του καταναλωτή. Παράλληλα εμφανίζεται και ένα καινούργιο φαινόμενο: υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων, είπε.

Όταν ο ΕΦΕΤ διαθέτει μόλις 136 άτομα ως ελεγκτές για όλη την χώρα, τι έλεγχοι μπορούν να γίνουν, αναρωτήθηκε. Οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει, είπε. Αν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε τον Μάρτιο 300 ευρώ για να γεμίσει το «καλάθι της νοικοκυράς», σήμερα για τα ίδια προϊόντα χρειάζεται 500 ευρώ, είπε. Στα τυροκομικά προϊόντα έχουν αυξηθεί οι τιμές κατά 50% από πέρυσι, είπε.

Τιμές σοκ σε 800 προϊόντα

Όλο και χειρότερη είναι η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να φτάνουν στον θεό και οι καταναλωτές να ψάχνουν προσφορές. Ήδη οι περισσότεροι έχουν κόψει από το καλάθι το κάτι έξτρα και προχωρούν σε ψώνια για τα απολύτως απαραίτητα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τυροκομικά θα εκτοξευτούν έως και 30% πάνω σε σχέση με σήμερα, ενώ τεράστιες είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών που θα πάρουν έως και 20% πάνω, όπως και για τις βρεφικές πάνες που ανεβαίνουν κατά 21%.

Απλησίαστα θα γίνουν τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που αναμένεται να αυξηθούν έως και 35%, ενώ και τα αρτοσκευάσματα θα πάρουν την ανιούσα έως και 19%. Την προσεχή Τετάρτη, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη και τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει κάτι έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ουσιαστικά θα ζητήσει από τις μεγάλες αλυσίδες να βάλουν… πλάτη και να συμβάλλουν ώστε να μην γίνει απλησίαστο το σούπερ μάρκετ, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχονται και οι εταιρείες, που μειώνουν τις ποσότητες των συσκευασιών και είτε διατηρούν τις ίδιες τιμές, είτε τις αυξάνουν! Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε καθημερινής χρήσης τρόφιμα και προϊόντα, όπως το γιαούρτι που από τα 250γρ. έχει πέσει από 220 έως και 200γρ., τα κρουασάν από τα 90γρ. στα 70γρ., τα πατατάκια από τα 120γρ. στα 90γρ. και το ψωμί από το 1 κιλό στα 870γραμ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share