Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Νέα παράταση μέχρι 4 Σεπτεμβρίου - Τα «τσουχτερά» πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή (video)

Πότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει μέχρι και 500 ευρώ

1 Σεπτεμβρίου 2023 07:49
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Νέα παράταση μέχρι 4 Σεπτεμβρίου - Τα «τσουχτερά» πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή (video)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση έως την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Να σημειωθεί πως η σχετική προθεσμία εξέπνεε χθες Πέμπτη (31/8).

Δείτε επίσης: Εφορία: Στέλνει «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα του 2017 – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για νομικά και φυσικά πρόσωπα

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τούς δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Αυξήθηκαν κατά 82.000 οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα από τους Έλληνες φορολογούμενους έως και την 31η Αυγούστου συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, φέτος-έως και την 31η Αυγούστου 2023, σύμφωνα με το υπουργείου Οικονομίας, υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι, στην εκπνοή της προθεσμίας των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/08/2022), στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση.

Επίσης έχουν υποβληθεί 322.169 αρχικές δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 284.165 δηλώσεων, στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/8/2022). Επισημαίνεται ακόμα ότι την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ειδικά για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος επισκέφθηκαν 6.885.595 φορολογούμενοι.

Τα πρόστιμα

Όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα την αρχική ή την τροποποιητική φορολογική τους δήλωση, θα πληρώσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ, εφόσον το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι χρεωστικό με πρόσθετο φόρο υψηλότερο των 100 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, προβλέπονται τα εξής:

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

-100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

-250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

-500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Χωρίς πρόστιμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους δηλώσεις που αφορούν:

Αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share