Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Σαρωτικοί έλεγχοι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Λουκέτα και πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ σε φοροφυγάδες

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι οι πλατφόρμες που εκμισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb και όχι μόνο

7 Αυγούστου 2023 08:13
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Λουκέτα και πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ σε φοροφυγάδες
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ηλεκτρονικό δίχτυ απλώνουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσουν μέρος της φοροδιαφυγής, η οποία και ακολουθεί συγκεκριμένες οδούς.

Έτσι λοιπόν στήνονται παγίδες τόσο σε ελληνικές, όσο και σε ξένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών είναι οι πλατφόρμες που εκμισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb, που πωλούν αγαθά (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά) ή προσωπικές υπηρεσίες και οι οποίες αποφεύγουν συστηματικά να εκδώσουν αποδείξεις και ως εκ τούτου να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην Εφορία.

Έτσι λοιπόν όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες από την Airbnb μέχρι την Amazon μέχρι το Skroutz, το efood και το douleutaras θα είναι πλέον υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Λουκέτα και πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ σε φοροφυγάδες

Στη συνέχεια ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και αφού θα έχει στα χέρια ένα τεράστιο αρχείο με πληροφορίες, θα διενεργεί διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση θεσπίζονται πρόστιμα – φωτιά για όσους δεν συνεργάζονται με την ελληνική φορολογική διοίκηση.

Οι πλατφόρμες οι οποίες δεν θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας, ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.

Πρόστιμα έρχονται και για όσους δεν θα συμμορφωθούν με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ή χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS για να κρύβουν συναλλαγές και να φοροδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Τα πρόστιμα φθάνουν έως 200.000 ευρώ για παρόχους και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες – Λουκέτα και πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ σε φοροφυγάδες

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:

  • Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
  • Προσωπική Υπηρεσία.
  • Πώληση Αγαθών.
  • Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν, επιπλέον:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
  • Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται:

  • Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share