Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Συντάξεις: «Κλείδωσαν» 4.000 ευρώ για όλους!

Ποιοι θα επωφεληθούν άμεσα

18 Μαΐου 2023 21:11
Συντάξεις: «Κλείδωσαν» 4.000 ευρώ για όλους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναδρομικά ποσά που φτάνουν μέχρι τις 4.000 ευρώ και αφορούν τις περικοπές 11 μηνών από τις επικουρικές συντάξεις. Σχεδόν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά. Τα ποσά φτάνουν μέχρι τις 4.000 ευρώ και αφορούν τις περικοπές 11 μηνών από τις επικουρικές συντάξεις.

Στις 12 Ιουνίου, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, θα διεξαχθεί νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, στην οποία θα εξεταστεί όχι απλώς αν δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, αλλά εάν μπορούν να διεκδικήσουν ποσά παρελθόντων ετών, και όχι μόνον του 11μήνου που τους έχουν επιδικαστεί για μειώσεις σε επικουρικές αλλά και σε κύριες συντάξεις!

Το ενδιαφέρον της δίκης, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτής έγκειται στο γεγονός ότι το αίτημα δεν έφτασε στο ΣτΕ από κάποια αγωγή συνταξιούχων, αλλά κατόπιν απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (με αριθμό 11344/2022), που εκδίκασε την αγωγή των συνταξιούχων, και προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση ζητάει τη συνδρομή του ΣτΕ, καθώς διακυβεύονται αναδρομικά όχι 11 μηνών αλλά από το 2012 έως το 2018!

Δείτε επίσης: Ουρές στα ΑΤΜ: Οι ημερομηνίες που καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου 2023

Συντάξεις: Το Πρωτοδικείο ζητά απαντήσεις από το ΣτΕ στα εξής ερωτήματα:

  1. Εάν μία «συμπληρωματική» αγωγή, που έχει ασκηθεί μετά την αρχική κύρια αγωγή, θεωρείται ως παρεμπίπτουσα της πρώτης.
  2. Εάν η αγωγή κριθεί ως παρεμπίπτουσα, τότε αν μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν σε αυτήν άλλες μειώσεις από αυτές που ζητούσαν στην αρχική αγωγή.
  3. Εάν τα αποτελέσματα της παρεμπίπτουσας αγωγής ανατρέχουν αναδρομικά από το χρόνο που ασκήθηκε η κύρια αγωγή (εν προκειμένω από το 2012) ή αν οι συνταξιούχοι διέπονται από την ισχύ των αποφάσεων για αναδρομικά 11 μηνών (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

Η νέα υπόθεση που έφτασε σε πιλοτική δίκη αφορά αγωγή που είχαν καταθέσει συνταξιούχοι τον Μάιο του 2012 ζητώντας την ακύρωση των μειώσεων που τους είχαν επιβληθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Σε συνέχεια αυτής της αγωγής, τα ίδια πρόσωπα κατέθεσαν νέα αγωγή το 2018 ζητώντας ακύρωση των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Εκεί «σκόνταψε» το Πρωτοδικείο και ζητάει από το ΣτΕ να κρίνει αν τα ίδια πρόσωπα μπορούν να κάνουν δύο αγωγές. Και σε περίπτωση που δικαιωθούν για τη δεύτερη αγωγή τους (ως παρεμπίπτουσα της αρχικής), αν θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά από το χρόνο που έκαναν την αρχική αγωγή! Εν προκειμένω, αν οι συνταξιούχοι που έκαναν τη δεύτερη αγωγή τους το 2018 νομιμοποιούνται να πάρουν αναδρομικά από το 2012 που υπέβαλαν την αρχική αγωγή.

Αν το ΣτΕ βγάλει θετική απάντηση στα προδικαστικά ερωτήματα που θέτει το Πρωτοδικείο, τότε οι συνταξιούχοι θα λάβουν έξτρα αναδρομικά τόσο για τις κύριες συντάξεις τους, πέραν αυτών που πληρώθηκαν το 2020, όσο και για τις επικουρικές.

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι στην ερμηνεία που θα δώσει στο ΣτΕ για το πότε μία αγωγή θεωρείται ως «παρεμπίπτουσα» της αρχικής. Νομικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» μετέφεραν την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες ενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος είναι 50%-50%. Αν δεν ευδοκιμήσει η πιλοτική δίκη, θα επαναβεβαιωθεί το 11μηνο των επιστροφών για τις επικουρικές τους συντάξεις μαζί με τα δώρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share