Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αστρονομικά ποσά που «ζαλίζουν» στους λογαριασμούς νερού: Το αλαλούμ λόγω... χρέους στη ΔΕΗ

Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

23 Μαρτίου 2023 10:50
Αστρονομικά ποσά που «ζαλίζουν» στους λογαριασμούς νερού: Το αλαλούμ λόγω... χρέους στη ΔΕΗ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Στον Λαγκαδά η ΔΕΥΑΛ δεν κάνει γεωτρήσεις νερού αλλά… πετρελαίου!», σημείωνει η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εξαλόφου σχολιάζοντας τις απίστευτες αυξήσεις στους λογαριασμούς που άφησαν «άφωνους» τους κατοίκους στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες σε απόγνωση: Στα ύψη καύσιμα και στέγαση - «Έκοψαν» το μπάνιο, το κρέας και τις διακοπές

Δεν πίστευαν στα μάτια τους κάτοικοι στο Πολυδένδρι και στις Πέντε Βρύσες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με τους λογαριασμούς του νερού που έφτασαν απίστευτα «φουσκωμένοι».

Πιο συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί κυμαίνονται από 500 – 1000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος οι καταναλωτές πλήρωναν λιγότερο από 100 ευρώ.

Σημειώνεται πως στον Λαγκαδά δεν υπάρχει δίκτυο της ΕΥΑΘ, όπως υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το νερό το διαχειρίζεται μία δημοτική επιχείρηση, όπως συνηθίζεται σε πολλά χωριά.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η αδιανόητη απόφαση πάρθηκε από τον δήμο για να καλύψουν ένα μεγάλο χρέος της δημοτικές επιχείρησης... στη ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, το εν λόγω χρέος έχει διαγραφεί και δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιόν λόγο καλούνται να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά.

Η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθοπούλου μίλησε στο Mega για το απίστευτο αλαλούμ στους λογαριασμούς νερού σε δύο κοινότητες του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης:

«Στον Λαγκαδά η ΔΕΥΑΛ δεν κάνει γεωτρήσεις νερού αλλά… πετρελαίου! Αφού η τιμή του νερού στις μεγάλες κλίμακες ξεκινάει από 1,5 ευρώ και φτάνει στα 2,5 ευρώ το κυβικό. Εμένα ο λογαριασμός μου ήρθε 1092 ευρώ, είναι 6μηνος εκκαθαριστικός λογαριασμός. Αυτές είναι οι αυξήσεις που έγιναν με απόφαση της ΔΕΥΑΛ και της οικονομικής επιτροπής του δήμου Λαγκαδά.

Έγιναν το 2022 και πάρθηκαν με γνώμονα το ενεργειακό κόστος που αυξήθηκε, το χρέος που είχε παραλάβει η τωρινή διοίκηση από τους προηγούμενους, ένα χρέος 4,5 εκ. ευρώ, και μία κοινή υπουργική απόφαση του 2017 από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων για το κοστολόγιο του ύδατος», ανέφερε αρχικά.

Η ΚΥΑ αυτή το 2022 ακυρώθηκε από το ΣτΕ, τα 4,5 εκ. ευρώ χρέος εξαλείφθηκαν γιατί το υπουργείο Εσωτερικών «χάρισε» τον Σεπτέμβριο του 2022, σε 38 δήμους τα χρέη τους, αντί να γίνει αναπροσαρμογή. Το νερό πριν, στα 50 πρώτα κυβικά ήταν 0, 12 ευρώ. Η νέα διοίκηση το έκανε 0,40 ευρώ στα πρώτα κυβικά, 333% αύξηση στα πρώτα κυβικά και στα 200 κυβικά είναι 1000% αύξηση.

Δεν λέμε να μην γίνουν αυξήσεις αλλά αυτές τις αυξήσεις δεν τις χωρά ο κοινός νους, συμπλήρωσε η Πελαγία Χρυσανθοπούλου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share