Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

«Μαχαίρι» Κωστή Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό: «Δε θα φτάσει τα 800 ευρώ, αλλά...» (video)

Τέλος στα σενάρια έβαλε ο υπουργός Εργασίας

13 Μαρτίου 2023 19:24
«Μαχαίρι» Κωστή Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό: «Δε θα φτάσει τα 800 ευρώ, αλλά...» (video)
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκάθαρος ότι ο βασικός κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ, είναι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε στο MEGA, εργοδοτικοί και εργατικοί φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο αναφορικά με το πού πρέπει να κυμανθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι τρίτη τους τελευταίους 16 μήνες.

Ωστόσο, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι βασικής σημασίας καθώς μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός, θα πρέπει και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να έχουν προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και το νέο ποσό θα ισχύσει από 1η Απριλίου. Την ίδια ώρα, έρχεται «βροχή» χρημάτων από τον ΕΦΚΑ - Η τριπλή πληρωμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι ο βασικό μισθός να κυμανθεί από 760 έως τα 780, σε μία αύξηση που θα ξεπεράσει το 7,5 %.

Με την αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος μισθός θα ανέβει το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το ημερήσιο επίδομα είναι σήμερα στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Άρα, με την αύξηση της τάξεως του 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Άλλα επιδόματα που θα επηρεάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού:

*Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

*Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.

*Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.

*Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.

*Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

*Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

*Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

*Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share