Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοστίζει... ένα μηνιάτικο: «Τσουχτερό» πρόστιμο πάνω από 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για κάτι πολύ επικίνδυνο που όλοι έχουμε κάνει!

Μεγάλος μπελάς αν σας πιάσουν

19 Φεβρουαρίου 2023 14:33
Κοστίζει... ένα μηνιάτικο: «Τσουχτερό» πρόστιμο πάνω από 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για κάτι πολύ επικίνδυνο που όλοι έχουμε κάνει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα πρόστιμα που έρχονται από τον ΚΟΚ επιβάλλονται συνήθως για άλλους λόγους πέραν του να υπάρχουν για να βελτιώνεται η νοοτροπία μας, φέρνοντας... πόνο στην τσέπη, ακόμη κι όταν πρόκειται για χιλιάδες ευρώ.

Αρκετές είναι, δε, οι συνήθειες που ακολουθούμε και δε θα έπρεπε, ενώ συνοδεύονται σκληρές τιμωρίες, από πρόστιμο έως και αφαίρεση διπλώματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΟΚ, ο οδηγός που συνεχίζει να κάνει χρήση των φώτων πορείας όταν έρχεται άλλο αμάξι απέναντι, ή όταν πλησιάζει πίσω από προπορευόμενο όχημα, χωρίς να αλλάζει σε μεσαία σκάλα, θαμπώνοντας τους άλλους οδηγούς, μπορεί να τιμωρείται με χρηματική ποινή 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Πρόστιμο-κόλαφος για κάτι που έχουν κάνει 9 στους 10 Έλληνες οδηγούς: Πάνω από 1.200 ευρώ και φυλακή!

Τα πρόστιμα του ΚΟΚ έχουν αυστηροποιηθεί με τον καιρό, επιχειρώντας να συνετίσουν κατά το δυνατόν τους οδηγούς, που ξεφεύγουν.

Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης του αριθμού των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 αναμένεται έχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας.

Πρόκειται για μια δέσμη δράσεων που αναπτύσσεται από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι Κανόνες για όλους.

Στους θεμελιώδεις πυλώνες του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγεται και η επικαιροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που όπως έχει διαμηνυθεί θα τιμωρεί τον οδηγό και όχι το όχημα, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Η «βαριά καμπάνα» για το αλκοόλ

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι ποινές θα γίνουν αυστηρότερες για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share