Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βόμβα ΑΑΔΕ με ξαφνικά πρόστιμα - Ποιοι λαμβάνουν «ραβασάκια» με έξτρα φόρο

Σας αφορά!

10 Νοεμβρίου 2022 12:18
Βόμβα ΑΑΔΕ με ξαφνικά πρόστιμα - Ποιοι λαμβάνουν «ραβασάκια» με έξτρα φόρο
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκτακτος έλεγχος και «ραβασάκια» με έξτρα φόρο για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο και υποθέσεις που είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν. Στόχος να ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο να στέλνει τα «ραβασάκια» με το «κουστούμι» του πρόσθετου φόρου στους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη επικεντρωθεί στις υποθέσεις του έτους 2016 οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα «σβήσουν» οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.

Δείτε επίσης: Αναταραχή: Πρόστιμο 400 ευρώ για κάτι που κάνουν 9 στους 10 Έλληνες!

Έκτακτος έλεγχος και «ραβασάκια» με έξτρα φόρο

Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, ΦΠΑ άρχισε να «ξεσκονίζει» ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο να στέλνει τα «ραβασάκια» με το «κουστούμι» του πρόσθετου φόρου στους φορολογούμενους.

Πρόκειται για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στους φοροελεγκτές να επικεντρωθούν στις υποθέσεις αυτές και να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να στείλουν τα ειδοποιητήρια με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους.

Στο έλεγχο των συγκεκριμένων εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να βοηθήσουν και οι 800 ελεγκτές των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛ.ΚΕ.) που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΚΕ. θα μπορούν να προχωρούν και σε επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων που «έκλεισαν» κατά το πρώτο στάδιο του ελέγχου.

Συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα τους έχει περάσει ο επανέλεγχος ή έλεγχος σε χρήση/φορολογικό έτος/υπόθεση που, ενώ έχει ελεγχθεί/ περαιωθεί προκύψουν νέα/συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ.

ΑΑΔΕ γραφείο εφορίας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Εκκρεμείς υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη επικεντρωθεί στις υποθέσεις του έτους 2016 οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα «σβήσουν» οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Από το «σκάνερ» των φορο-ελεγκτών περνούν φέτος:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι σε τουλάχιστον 120 υποθέσεις συμβολαιογράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια συνοδεύτηκαν και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι διενεργούνται από το γραφείο για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013 (Α’ 170) (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων. Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να φθάσει έως και 1.000 ευρώ.

Ενοίκια και μισθωτήρια συμβόλαια

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 και έντυπο Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα. Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δηλαδή τις δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα Νέα στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των ποσών των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτών που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις. Όσοι «ξέχασαν» να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι, με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος και πρόστιμα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share