Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023

Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν τα αναδρομικά για το 2023 - 5 διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων

Έρχονται τα αναδρομικά και έχουν ύψος πάνω από...

8 Νοεμβρίου 2022 11:36
Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν τα αναδρομικά για το 2023 - 5 διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναδρομικά συντάξεων ανακοινώθηκαν για πέντε κατηγορίες συνταξιούχων το 2023, ενώ παράλληλα σε μερικές απο αυτές τα ποσά θα ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ. Όπως και να έχει, όλα πάνε αναλογικά με το χρονικό διάστημα των επιστροφών και την κατηγορία του κάθε δικαιούχου.

Μάθετε επίσης ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στις συντάξεις των δύο επόμενων μηνών

1η Κατηγορία Συνταξιούχων

Στην 1η κατηγορία ανήκουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι που περιμένουν με εκκρεμείς δίκες τα αναδρομικά 11 μηνών από τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και Δώρων που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.500 ευρώ. Οι αποφάσεις τους δικαιώνουν όχι μόνον με τα αναδρομικά 11μήνου για τις επικουρικές, αλλά και με τόκους επί των αναδρομικών που εισέπραξαν για τις κύριες συντάξεις! Μια πολύ πρόσφατη απόφαση μάλιστα, η 14505/2022 του Πρωτοδικείου Αθήνας, με ημερομηνία δημοσίευσης 1η Νοεμβρίου 2022, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είναι αντιπροσωπευτική και για όσες ακολουθήσουν, καθώς το αίτημα της αγωγής από «καταψηφιστικό» μετατράπηκε σε «έντοκο» και το αποδέχτηκε το δικαστήριο καλώντας τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει τόκους για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές συντάξεις, επίσης εντόκως!

2η Κατηγορία Συνταξιούχων

Στη 2η κατηγορία είναι 110.000 συνταξιούχοι (πριν και μετά το 2016) με αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων που μετρούν ήδη 36 μήνες και όπως φαίνεται θα αρχίσουν να πληρώνονται στις αρχές του 2023 που τα καθυστερούμενα θα έχουν φτάσει τους 40 μήνες!

3η Κατηγορία Συνταξιούχων

Στην 3η κατηγορία ανήκουν 380.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που περιμένουν όχι αν θα πάρουν, αλλά λύση για το πώς και πότε θα πάρουν τα αναδρομικά δύο ετών (2017 και 2018) από την κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ από το 2019 και μετά θεωρήθηκε συνταγματική και γι’ αυτό εξακολουθεί να επιβάλλεται.

4η Κατηγορία Συνταξιούχων

Στην 4η κατηγορία είναι η συντριπτική πλειονότητα των 1.700.000 συνταξιούχων που θα πάρουν τις αυξήσεις συντάξεων το 2023 με δύο δόσεις, η πρώτη από τα τέλη Ιανουαρίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο με αναδρομικά από 1ης/1/2023. Η πρώτη δόση θα έχει την αύξηση σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία και με ποσοστό μεταξύ 7% και 7,5%, ενώ η δεύτερη δόση θα έχει ένα μικρό συμπλήρωμα αύξησης (0,5% ως 1%) και θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αφού οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του 2022, με βάση τα οποία θα καθοριστεί και η τελική αύξηση στις συντάξεις για το 2023.

5η Κατηγορία Συνταξιούχων

Στην 5η κατηγορία είναι η… νέα γενιά συνταξιούχων που «χτίζει αναδρομικά» από την ημερομηνία συνταξιοδότησης κιόλας! Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δεκάδες χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι που παίρνουν τις συντάξεις ταχείας απονομής (fast track) μέσα σε έναν ως τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Η ταχύτητα απονομής -που ήταν άγνωστη πριν μερικούς μήνες- εξυπηρετεί μεν τους συνταξιούχους, καθώς παίρνουν οριστική και όχι προσωρινή σύνταξη, πλην όμως σε ένα ποσοστό που με συντηρητικές εκτιμήσεις φτάνει στο 50% υπάρχουν ενστάσεις για διαφορές προς τα πάνω στο τελικό ποσό. Οι ενστάσεις αυτές εξετάζονται μεν αλλά όσο αυξάνεται το πλήθος των συνταξιούχων τόσο θα μεγαλώνουν και οι καθυστερήσεις εξέτασής τους. Σε κάθε περίπτωση, όποτε φτάσουν να εξεταστούν και να διορθωθούν λάθη στις απονομές, τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν θα τα πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι από την αρχική ημερομηνία συνταξιοδότησής τους. Προσοχή: Οι νέοι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν ένσταση κατά της απόφασης εντός τριών μηνών γιατί μετά θα χαθεί το δικαίωμα διόρθωσης της σύνταξης. Ωστόσο, για να διευκολύνει τη διαδικασία και να μειώσει την ταλαιπωρία από την υποβολή ενστάσεων, ο ΕΦΚΑ έχει ενσωματώσει στο σώμα των συνταξιοδοτικών του αποφάσεων τον όρο της επανεξέτασης και τροποποίησής τους με την απόδοση των επιπλέον χρημάτων αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Αναδρομικά ως 1.336 ευρώ και με τόκους 6ετίας για κύριες και επικουρικές συντάξεις


Η νέα απόφαση που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» έρχεται να ενισχύσει τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις των συνταξιούχων που έχουν δίκες σε εκκρεμότητα, καθώς επιδικάζει το υπόλοιπο των αναδρομικών για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στις επικουρικές συντάξεις με την προσθήκη – αποδοχή εκ μέρους του δικαστηρίου και της καταβολής τόκων από την ημερομηνία επίδοσης της αγωγής στον ΕΦΚΑ. Στην εν λόγω απόφαση οι τόκοι που θα πληρωθούν είναι από 8/6/2016 (ημερομηνία επίδοσης της αγωγής), δηλαδή τόκοι 6 και πλέον ετών. Ενα ακόμη εξίσου σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η 14505/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας είναι ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε αίτημα από την πλευρά των εναγόντων οι τόκοι να πληρωθούν και για τα αναδρομικά που εισέπραξαν για τις κύριες συντάξεις.

Η δικαστική απόφαση δικαιώνει 44 συνταξιούχους του πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ με την καταβολή αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις από τους Νόμους 4051 και 4093 του 2012. Την υπόθεση χειρίστηκε το γραφείο του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη και το δικαστήριο επιδίκασε στους συνταξιούχους αναδρομικά ως 1.336 ευρώ για τις εν λόγω περικοπές. Με τους τόκους θα πάρουν επιπλέον άλλα 250 ευρώ, ενώ οι τόκοι για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων ξεπερνούν τα 450 ευρώ.

Τα σενάρια πληρωμών για 400.000 συνταξιούχους


Με εκκρεμείς δίκες έως τον Ιούλιο του 2020 είναι περίπου 360.000 έως 400.000 συνταξιούχοι. Βάσει της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ έχουν έννομο συμφέρον να διεκδικούν αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές τους συντάξεις. Οσοι δεν έκαναν αγωγές δεν είναι ότι δεν έχουν δίκιο, αλλά τυπικά δεν κατοχύρωσαν τη διεκδίκησή τους καταθέτοντας αγωγή. Αν επιστραφούν όμως με ειδική ρύθμιση τα αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες, τότε είναι πολύ πιθανό να πάρουν αναδρομικά και όσοι δεν έκαναν αγωγές, με πιθανή επιλογή να πάρουν μόνον τα Δώρα και όχι τα αναδρομικά των επικουρικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση από την κυβέρνηση, καθώς πρώτα θα πρέπει να βρεθούν και τα ποσά. Αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2023 όταν θα γίνει ταμείο. Ωστόσο, τα σενάρια που έχουν συζητηθεί στην κυβέρνηση είναι οι επιστροφές των αναδρομικών σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες και πιθανώς ένα τμήμα (όπως π.χ. το Δώρο σύνταξης) σε όσους δεν έχουν κάνει αγωγές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share