Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Ανάσα» για τα νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης: Πόσα δωρεάν λίτρα πετρελαίου δικαιούστε (video)

Έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στα 1.33 - 1.37 ευρώ/λίτρο

16 Οκτωβρίου 2022 10:57
«Ανάσα» για τα νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης: Πόσα δωρεάν λίτρα πετρελαίου δικαιούστε (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ 24%).

Δείτε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Παγίδες και SOS (video)

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ύφος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό ύψος

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για τον καταναλωτή διαμορφώνονται στην περιοχή του 1,45 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο, μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει κονδύλια 250 εκατ. ευρώ, με το αρχικό πλάνο να προβλέπει παρέμβαση στην τιμή έως το τέλος του έτους, με δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι δικαιούχοι

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόσωπο που θα κάνει την αίτηση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να είνα και ο δικαιούχος του ακινήτου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share