Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αγωνία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη - Η προειδοποίηση της Κομισιόν

Τι θα γίνει εάν αρχίσουν τα μπλακ άουτ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

4 Οκτωβρίου 2022 21:09
Αγωνία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη - Η προειδοποίηση της Κομισιόν
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κομισιόν προετοιμάζει την Ευρώπη για μπλακ άουτ και άλλες δύσκολες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τον χειμώνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανάγκη βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών και εντός της ΕΕ».

Δείτε επίσης: Τέρμα στον «πονοκέφαλο» του ψυγείου: Πώς θα εξοικονομήσετε ρεύμα έως και 30% στο σπίτι

Όπως είπε ο ίδιος στο δίκτυο «RedaktionsNetzwerk Deutschland», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται επ' αόριστον και η ενεργειακή κρίση ήδη έχει φτάσει και αναμένεται σφοδρότερη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με το Spiegel, η Κομισιόν εξετάζει δύο σενάρια:

  • Όταν μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών μελών επηρεάζεται από ένα περιστατικό όπως ένα μπλακ άουτ, άλλα κράτη της ΕΕ μπορούν να προμηθεύουν τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.
  • Εάν πληγεί ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός χωρών, έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να πρέπει να περιορίσουν τις παραδόσεις έκτακτης βοήθειας σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες από τα στρατηγικά της αποθέματα.

Τα 3 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Αγωνία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη - Η προειδοποίηση της Κομισιόν

Προς το παρόν, πάντως, οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει σε τρία μέτρα για την ενεργειακή κρίση:

  • υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες
  • συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Στην ανακοίνωση για την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνεται πως «τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα» και θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πιο αναλυτικά για το ηλεκτρικό ρεύμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Η συνεισφορά αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από το φορολογικό καθεστώς κάθε κράτους-μέλους, για το φορολογικό του 2022 ή/και του 2023 σε ποσοστό 20%.

Διακοπές και στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που απέστειλε ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ προβλέπονται τρεις διαφορετικές «καταστάσεις Συναγερμού» για το φυσικό αέριο, με ειδική πρόβλεψη και για διακοπή.

Πιο αναλυτικά, στην εισήγηση για το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ορίζονται τρία επίπεδα συναγερμού:

  • Κατάσταση Συναγερμού 1 - Έγκαιρη προειδοποίηση: Όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με Φυσικό Αέριο.
  • Κατάσταση Συναγερμού 2 - Επιφυλακή: Όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτήν τη διαταραχή ή ζήτηση.
  • Κατάσταση Συναγερμού 3 - Έκτακτη Ανάγκη: Περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης Φυσικού Αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης Φυσικού Αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά. Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των Προστατευόμενων Καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share