Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Power Pass: Πληρώθηκαν 866.181 δικαιούχοι – Στα 31,6 εκατ. ευρώ το ποσό που πιστώθηκε

Μετά τη σημερινή πληρωμή, η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 295,6 εκατ. ευρώ

27 Σεπτεμβρίου 2022 17:53
Power Pass: Πληρώθηκαν 866.181 δικαιούχοι – Στα 31,6 εκατ. ευρώ το ποσό που πιστώθηκε
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Power Pass: Στα 295,6 εκατ. ευρώ έχει φτάσει η συνολική δαπάνη από τον προϋπολογισμό για ενίσχυση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, από την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Πιστώθηκε σήμερα 27/9 ποσό συνολικού ύψους 31,6 εκατ. ευρώ σε 866.181 δικαιούχους του Power Pass, δηλαδή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Στην παραπάνω πίστωση περιλαμβάνονται, επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022, κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων.

Το προαναφερθέν ποσό είχε μεταφερθεί έως χθες από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πιστώθηκε σήμερα από την «Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.)» στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Power Pass: Πληρώθηκαν 866.181 δικαιούχοι – Στα 31,6 εκατ. ευρώ το ποσό που πιστώθηκε
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μετά τη σημερινή πληρωμή, η συνολική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν την περίοδο 1η.12.2021 έως 30.6.2022 ανέρχεται στα 295,6 εκατ. ευρώ.

Σκρέκας: Αποκάλυψε πώς θα υπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος - «Κλείδωσε» η πληρωμή του Power Pass για τον Ιούνιο (video)

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όσο και εκείνος των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησαν σε πολυαναμενόμενες αποκαλύψεις για τα όσα περιμένουν εκατομμύρια πολίτες το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε το Σάββατο (24/09) πως το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%, πρόκειται να υπολογιστεί «με βάση την περσινή κατανάλωση» και θα φανεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Δείτε επίσης: Μεγάλη ανάσα: 600 ευρώ στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς - Τρέξτε στα ΑΤΜ

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Οι κύκλοι μέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση. Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος».

Πάντως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος». Αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κώστας Σκρέκας είπε: «Η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις. […] Η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά».

Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε πως θα επιβληθεί επιπλέον φόρος κατά 33% στα διυλιστήρια και στα παράγωγα πετρελαίου, σύμφωνα με σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι είπε για ανακύκλωση συσκευών και πετρέλαιο κίνησης

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Ενέργειας μίλησε και για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, λέγοντας πως δόθηκε παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει. Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες, να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. […] Εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες».

Όσα ισχύουν για το Power Pass

Τη Δευτέρα θα γίνει πιθανότατα η πληρωμή για το Power Pass Ιουνίου, σε χιλιάδες χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν καιρό τώρα να πάνε στα ATM για το επίδομα ρεύματος. Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «έχουμε την εικόνα ότι μεθαύριο, Δευτέρα, θα γίνει η καταβολή του power pass».

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην πληρωμή ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «αυτό συνέβη επειδή κάποιος πάροχος δεν είχε δώσει τα στοιχεία των πελατών του έτσι ώστε να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα. Τα στοιχεία δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή για το power pass έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει περί τα τέλη Αυγούστου ή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Power Pass 2 είναι όσοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος από τον πάροχό τους για τον Ιούνιο. Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί για εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά έναν μήνα.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share