Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Επιδόματα: Τέλος μετρητά και ΑΤΜ για σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχους!

Όσα θα ισχύσουν για τους δικαιούχους το 2023

22 Σεπτεμβρίου 2022 13:29
Επιδόματα: Τέλος μετρητά και ΑΤΜ για σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για περίπου 2 εκατ. δικαιούχους. Δηλαδή τα περισσότερα τα επιδόματα αναμένεται να καταβάλλονται από το 2023 στους δικαιούχους μέσω προπληρωμένης κάρτας και όχι στους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ισχύει τώρα.

Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για τα αναπηρικά επιδόματα, όπως είχε ξεκαθαρίσει πρόσφατα μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δείτε επίσης: Επάνοδος για το επίδομα των 534 ευρώ – Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Ποια θα ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα

προπληρωμενη-καρτα-επιδοματα-22-9

Τα επιδόματα που αναμένεται να ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα θα είναι:

Επίδομα ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

Επίδομα Γέννησης.

Επίδομα Παιδιού.

Επίδομα στέγασης

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Επίδομα αναδοχής

Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Με την εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας, ο κάτοχός της θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Τα 8 άμεσα μέτρα έως το τέλος του 2022

-Τον Δεκέμβριο 2,3 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μια μηνιαία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν 1,5 δόση.

-Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

-Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό, σημείωσε. Επίσης, είπε, μελετούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους.

-Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, ενώ 50 χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές ζωοτροφές.

-Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” , καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share