Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Αυτή είναι η «ποινή» για όσους δεν βάζουν στους 27 βαθμούς το κλιματιστικό - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος (video)

Όσα πρόκειται να ισχύσουν, σχετικά με τα νέα μέτρα για την κατανάλωση ενέργειας

9 Ιουνίου 2022 16:54
Αυτή είναι η «ποινή» για όσους δεν βάζουν στους 27 βαθμούς το κλιματιστικό - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς.

Ζητήθηκε, παράλληλα, από τους εργαζόμενους ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και να ανοίγουν τα παράθυρα. Ταυτόχρονα υπήρξε η οδηγία για απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, για φυσικό αερισμό των κτηρίων τη νύχτα, και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

Δείτε επίσης: Επίδομα καλοκαιρού 2022 - Νέος «μποναμάς» στο τραπέζι: Σε μοντέλο... δώρου Πάσχα τα 200 ευρώ πριν την παραλία

πολυκατοικιεσ-αθηνα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Με βάση το σχέδιο σε κάθε δημόσια υπηρεσία θα ορίζεται ένας υπεύθυνος για το ενεργειακό κομμάτι του κτηρίου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα, από την οποία θα παρακολουθείται η κατανάλωση ανά κτήριο.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ποιοι θα έχουν πέναλτι;

Από την άλλη όσοι οργανισμοί δεν τα καταφέρουν τότε θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα για τον υπολογισμό των κινήτρων καθώς, όπως εξήγησε, «το ακριβές ποσοστό, όμως, εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Αν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος, π.χ. καιρικές συνθήκες, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα συνυπολογιστούν. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα, με κάποιο δεσμευτικό αλγόριθμο, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, διότι εκεί μπορεί να έχουμε αδικίες και αστοχίες».

«Επί της διαδικασίας, κάθε φορέας, στο τέλος της περιόδου, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε -εμείς θα την έχουμε, ήδη, καταγράψει, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και θα βάλουμε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, πριν καταλήξουμε στο ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει κάνει συντήρηση των κλιματιστικών -κάτι αυτονόητο- ακόμη κι αν πετύχει για κάποιον άλλο λόγο οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, διότι αν έκανε τη συντήρηση, είναι βέβαιο ότι θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share