Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εφιαλτικό σενάριο - Θα μας γονατίσουν τελείως; Σκέψεις για αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής 7μήνου στους λογαριασμούς (video)

Πόσα ακόμα να αντέξει το ελληνικό πορτοφόλι;

6 Απριλίου 2022 13:06
Εφιαλτικό σενάριο - Θα μας γονατίσουν τελείως; Σκέψεις για αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής 7μήνου στους λογαριασμούς (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν τελικά ισχύει ότι οι εταιρίες (ΔΕΗ και πάροχοι) σκέφτονται να χρεώσουν αναδρομικά για 7 μήνες, την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Ένα πραγματικά τρομακτικό σενάριο που θα οδηγήσει πάρα πολλά νοικοκυριά σε οικονομική κατάρρευση και σε αδιέξοδο για να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα, έφερε στην δημοσιότητα ο ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα ο Αλέξης Πετρόπουλος.

Σας θυμίζουμε επίσης, πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022

Ο γνωστός εργατολόγος λοιπόν είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» πως οι εταιρίες παροχής ρεύματος σκέφτονται να χρεώσουν αναδρομική για 7 μήνες την ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάτι που αν τελικά ισχύει και όντως γίνει, θα βάλει... φωτιά στα ελληνικά σπίτια.

Βλέπετε, η τρομακτική αύξηση των λογαριασμών χρεώνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι, με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται, ακόμα και να τριπλασιάζεται το τελικό ποσό. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνεται πως αν υπάρξει αναδρομική χρέωση για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του.

Μάλιστα, οι συντελεστές της εκπομπής επικοινώνησαν με κάποιες εταιρίες ρεύματος που δεν διέψευσαν το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι εξετάζεται.

Μεγάλη ανατροπή με τις συντάξεις: Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας στο Δημόσιο - Τα 3 σενάρια

Συντάξεις: Τρία σενάρια για τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ακόμη και την επιστροφή των υπαλλήλων που υπέβαλαν παραιτήσεις τους για να συνταξιοδοτηθούν στην ενεργό υπηρεσία, εφόσον κριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι οι πρόωρες συντάξεις δεν ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών από 1ης/1/2022.

συνταξεισ-ταμεια

Το θέμα με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» στις 4 Μαρτίου έχει πάρει τη νομική οδό, καθώς μετά το ερώτημα που είχε απευθύνει το Γενικό Λογιστήριο προς τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο ζήτησε με τη σειρά του να γνωμοδοτήσει επί των σχετικών διατάξεων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποφασιστεί αν τελικά μπορούν να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν φέτος το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους, και είχαν 25 χρόνια ασφάλισης το 2011 ή το 2012.

Ο λόγος που ζητήθηκε η παρέμβαση του ΝΣΚ είναι -όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.»- διότι τα λεγόμενα μεταβατικά όρια ηλικίας του Δημοσίου, αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62, ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2021. Οι θεμελιωτικές προϋποθέσεις του Δημοσίου είναι δύο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, και θα πρέπει να συμπληρώνονται και οι δύο για να ασκηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

συνταξεισ-ταμεια

Στο θέμα των πρόωρων, όσοι συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών μέχρι το 2021 με 25ετία το 2011 ή το 2012 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να βγουν οποτεδήποτε στη σύνταξη. Με δεδομένο ότι οι διατάξεις αυτές δεν άλλαξαν από κανένα νόμο, ούτε τροποποιήθηκαν ή ανακλήθηκαν από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή (με την εγκύκλιο 920 της 7ης/1/2016 από το ΓΛΚ), πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν για πρόωρη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τα 56 ή τα 58 μετά την 1η/1/2022, πλην όμως οι αιτήσεις μπήκαν σε αναμονή, καθώς οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ζήτησαν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για το αν ισχύουν από 1ης/1/2022 αυτά που ήταν γνωστά ως το 2021 αναφορικά με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο.

Στο νομικό συμβούλιο η απόφαση για τις πρόωρες συντάξεις

Η απάντηση θα έρθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα αποφασίσει ουσιαστικά αν τα μεταβατικά όρια ηλικίας θα παραταθούν για ένα έτος, δηλαδή και για το 2022, ή αν θα εφαρμοστεί ο κανόνας που λέει ότι από 1ης/1/2022 όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για σύνταξη ως το 2021 (με ηλικία και χρόνο ασφάλισης) δεν μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν συμπληρώσουν το 62ο έτος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share