Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022

Δείτε αναλυτικά

4 Απριλίου 2022 12:43
Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους.

Παράλληλα, αυτά είναι τα 4 νέα πακέτα για τους συνταξιούχους.

Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ:

  • Στις 19 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ).
  • Στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιταγή Ακρίβειας - Έξτρα Επίδομα Παιδιού : Αυτή είναι η ημερομηνία που δείτε λεφτά στους λογαριασμούς σας (video)

Την ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας και του έξτρα επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους, αποκάλυψε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε λοιπόν πως οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου.

Παράλληλα, σας θυμίζουμε πως θα κάνετε αίτηση για την επιδότηση βενζίνης στο gov.gr – Τα ποσά και έως πότε θα ισχύει

Όπως επεσήμανε, «στοχεύουμε να καταβληθεί τη Μεγάλη Τρίτη και πιστεύω θα τα καταφέρουμε. Αυτά τα 200 ευρώ θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων». Τα 200 ευρώ θα πιστωθούν σε 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι και το έξτρα επίδομα παιδιού θα δοθεί Μεγάλη Τρίτη κι έφερε ένα παράδειγμα: Eνα ζευγάρι με τρία παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ θα πάρει 420 ευρώ τη Μεγάλη Τρίτη.

Τo ποσό του επιδόματος παιδιού της έξτρα ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Χθες άνοιξε και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε.

Δηλαδή, όπως αποσαφηνίζεται από το υπουργείο Εργασίας, όσοι υποβάλλουν αυτές τις ημέρες αίτηση, ακόμα και αν δε προλάβουν να πάρουν το επίδομα έως τις 19 Απριλίου, θα το πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμα και αν υποβάλουν αίτηση τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια στελέχη, δεν πρόκειται να χάσουν το έκτακτο επίδομα.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία επιδότησης των δικαιούχων για το έτος 2022, τότε:

α) εφόσον μειωθεί εν όλω ή εν μέρει το επίδομα, ο γονέας θα πρέπει να επιστρέψει αναλόγως και την προσαύξηση που έλαβε,
β) εφόσον όμως προκύψει αναδρομικά ότι δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, ενώ το επιπλέον ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σε επόμενη καταβολή του επιδόματος.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Επιταγή ακρίβειας

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Οι πλέον κερδισμένοι του έκτακτου επιδόματος είναι τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα. Σε αυτήν την περίπτωση η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Έτσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει πριν το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Απριλίου θα ανέλθει έως 1.600 ευρώ.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 500€ – επικουρική 100€
  • Δικαιούται 200€
  • Σύνολο Απριλίου: 800€

Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει -για παράδειγμα- από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες του 2021 -πριν την αναπροσαρμογή- ώστε να μη χάσουν το έκτακτο επίδομα δυνητικοί δικαιούχοι που είδαν το 2022 την αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να αυξάνεται.

Το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ θα καταβληθεί σε περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share