Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απανωτά τα χτυπήματα για την κυβέρνηση: Μεγάλη πληγή η ακρίβεια - Έρχεται έκτακτο επίδομα

Ρεκόρ 25ετίας

16 Φεβρουαρίου 2022 07:37
Απανωτά τα χτυπήματα για την κυβέρνηση: Μεγάλη πληγή η ακρίβεια - Έρχεται έκτακτο επίδομα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Σκούρα» φαίνονται τα πράγματα για την κυβέρνηση τους Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκτός από το βαρύ φορτίο της πανδημίας, πλέον έχει να αντιμετωπίσει και την πληγή της ακρίβειας. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πώς για τον Ιανουάριο του ποσοστό πληθωρισμού ανήλθε σε 6,2%, γεγονός που συνιστά ρεκόρ 25ετίας.

Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση με την πανδημία, καθώς η κούραση σε όλους τους τομείς και κυρίως στους πολίτες είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος της εστίασης από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό είναι τεράστιο, την ώρα που έχουν στενέψει και τα περιθώρια για περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς ότι επιθυμία της είναι να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, ώστε να μπορέσουν τα μαγαζιά να πάρουν μια ανάσα. Την ίδια ώρα επιθυμεί να πραγματοποιηθούν κανονικά οι σχολικές εκδρομές και τα συνέδρια ενώ ζητά και αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

ακρίβεια επίδομα

Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν και τελικά οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως η χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται πως θα καθυστερήσει λίγο ακόμη, αφού όλα δείχνουν πως δεν θα τεθεί προς συζήτηση σήμερα και θα πάει για την επόμενη συνεδρίαση των ειδικών.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και ειδικών για το τι θα γίνει τελικά με τα καρναβάλια. Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως η πραγματοποίηση τους θα οδηγήσει σε επιβάρυνση της κατάστασης, η οποία δείχνει σταδιακή βελτίωση.

Εκείνο πάντως που ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα συνεχισθούν κανονικά.

Στο 6,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Ρεκόρ 25ετίας

Την ίδια ώρα το μέτωπο της ακρίβειας αποτελεί μεγάλη πληγή για την κυβέρνηση. Την «εκτίναξη» του πληθωρισμού σε ποσοστό 6,2% τον Ιανουάριο του 2022 ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, ποσοστό που συνιστά ρεκόρ 25ετίας.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι: «Η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών φτάνοντας το 5,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Στις Η.Π.Α. έφτασε το 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας -όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ- ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση στο 6,2% γεγονός που οφείλεται κατά τα 2/3 στις τιμές τις ενέργειας που αθροιστικά επηρέασαν κατά 4,25 μονάδες τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στην ΕΕ με βάση τις τελευταίες προβλέψεις (χειμερινές) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (3,1% έναντι 3,9% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ) και κάτω από άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία (3,8%) και η Ισπανία (3,6%). Είναι προφανές ότι όπως σε όλες τις χώρες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί πλήρως, αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (ενέργεια, αύξηση των τιμών πρώτων υλών, του κόστους μεταφοράς, στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής λόγω πανδημίας).

ακρίβεια

Ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Επίσης το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2021- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν μόλις στο 0,8%. Επίσης είχαμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από τις αρχές του χρόνου και θα ακολουθήσει μια δεύτερη, πολύ πιο σημαντική από την 1η Μαϊου»

Έρχεται έκτακτο επίδομα - Ποιοι θα το πάρουν

Με φόντο την έκρηξη του πληθωρισμού και το κύμα ακρίβειας που «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο στήριξης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος στα αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Πριν από το Πάσχα το επίδομα

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται το Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, στο 1,4% του ΑΕΠ. Έτσι, θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η εφαρμογή κριτήριων για την επιλογή των δικαιούχων του «επιδόματος Πάσχα». Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην περίπτωση που δεν βγει η συγκεκριμένη άσκηση τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για τις «φωτιές» που έχει ανάψει στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει μηνιαίες επιδοτήσεις 350-400 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν ο ενεργειακός εφιάλτης κρατήσει πέραν του πρώτου εξαμήνου, τότε θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

κυβέρνηση ακρίβεια

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θέτουν το υπουργείο Οικονομικών σε τροχιά αναθεώρησης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμό όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και το χρέος. Είναι βέβαιο ότι τα νέα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών που θα αποτυπωθούν τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπουν υψηλότερο πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης σε σχέση με τις προβλέψεις ανάπτυξη το 2021 και του υψηλότερου για φέτος πληθωρισμού πράγμα που θα οδηγήσει σε αυτόματη συρρίκνωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα “απελευθερώσει χώρο” για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία.

Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share