Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Στο τραπέζι «πασχαλινός μποναμάς» για τη στήριξη των ευάλωτων - Το ύψος της ενίσχυσης

Τη χορήγηση κουπονιού 100 ευρώ ενόψει Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση

13 Φεβρουαρίου 2022 15:20
Στο τραπέζι «πασχαλινός μποναμάς» για τη στήριξη των ευάλωτων - Το ύψος της ενίσχυσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες στην συνέντευξη που παραχώρησε πως δεν υπάρχουν στο τραπέζι οριζόντιες παρεμβάσεις στους φόρους αλλά στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους – εφόσον χρειαστούν – ενώ επεσήμανε πως είναι απολύτως κρίσιμο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2022.

Κορωνοϊός - Είπαν τέλος στην πανδημία και στη Νορβηγία: Με 23.000 νέα κρούσματα καταργεί όλα τα μέτρα!

Στο στόχαστρο της στήριξης μπαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.

Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική καθώς η επιδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για Μάρτιο και Απρίλιο – εκτιμάται πως μπορεί να απαιτήσει πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ακριβεια-στηριξη

Πασχαλινός Μποναμάς

Κάτι αντίστοιχο με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά εξετάζεται και το Πάσχα για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες πολιτών. Tο μοντέλο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΕΑ εισέπραξαν διπλό επίδομα ενώ και οι υγειονομικοί εισέπραξαν βοήθημα για την προσφορά τους.

Σε αυτή τη φάση εξετάζεται η εισοδηματική ενίσχυση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και ως εκ τούτου δέχονται την ισχυρότερη πίεση. Το εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

ακριβεια-στηριξη

Πάντως, ο τρόπος που θα δοθεί δεν έχει ακόμη κλειδώσει και δεν είναι καθαρό αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού ωστόσο, η ημερομηνία που φαίνεται να έχει κλειδώσει για να δοθεί είναι κοντά στο Πάσχα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share