Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Βενζίνη-φωτιά: Πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη

Αυξήσεις στα καύσιμα!

31 Ιανουαρίου 2022 20:28
Βενζίνη-φωτιά: Πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις ανατιμήσεις να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, οι τιμές των καυσίμων «εκτοξεύονται» για μια ακόμη φορά στα ύψη.

Συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη στην Αθήνα είναι στα 1,96 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη είναι στα 1,98 ευρώ και στα νησιά είναι στα 2,15 ευρώ.

Δείτε επίσης: Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Η μέγιστη τιμή του πετρελαίου κίνησης στην Αθήνα είναι στα 1,68 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη είναι στα 1,67 ευρώ και στα νησιά είναι στο 1,80 ευρώ.

Η μέγιστη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα είναι στα 1,28 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη είναι στα 1,33 ευρώ και στα νησιά είναι στα 1,40 ευρώ.

Στο...Θεό η αμόλυβδη: Ακρίβυνε 20% από την αρχή του έτους

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα και δη η αμόλυβδη βενζίνη με το Γιώργο Ασμάτογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, να επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για το ράλι ανόδου

Ο κ. Ασμάτογλου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα όπου και ανέφερε πως έχει διαπιστώσει ότι από την αρχή του έτους έχουμε μια αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης της τάξης του 20%.

«Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Βέβαια είναι δύο δυσανάλογα πράγματα, το διυλισμένο προϊόν και το αδιυίλιστο, καθώς μεταξύ τους υπεισέρχονται πολλές παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή του. Δεν είναι μόνο η ζήτηση αλλά και το γεγονός ότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και αυτό επιδρά στην τελική διαμόρφωση της τιμής του», εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου.

Επιπλέον, ο κ. Ασμάτογλου εξήγησε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις αλλά δεν θα είναι ανάλογες, ενώ διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις του αργού πετρελαίου είναι πολύ περισσότερες που αυτές που παρουσιάζει το διυλισμένο, το οποίο μπορεί να μην αυξηθεί περισσότερο, γιατί οι αυξήσεις του αργού μπαίνουν μέσα στη τιμή προ φόρων.

Στα 73 δολάρια το βαρέλι

«Έχουμε μεγάλη ανοδική πορεία και ανησυχούμε γιατί είναι σταθερή. Από τα 45-50 δολάρια έχουμε φτάσει στα 73 δολάρια το βαρέλι. Το προϊόν είναι πολύ ακριβό, όταν έχουμε φτάσει σε μια μέση τιμή πανελλαδικά 1,70 το λίτρο. Στην νησιωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλή η τιμή, αλλά αυτό που βοηθά στα νησιά είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που επιστρέφεται στους μόνιμους κατοίκους τους».

Η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου, θα φανεί και στην τσέπη μας εξηγεί ο κ. Ασμάτογλου.

Τέλος, όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι: «Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε σχέση με την τιμή που έκλεισε στα 95 λεπτά. Θεωρώ θα το δούμε πάνω από 1,20 ευρώ».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share